Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Neljä syytä ottaa työn tauottaminen vakavasti

Kirjoittanut: Minna Huotilainen - 7.10.2021

Taukokulttuuri tarkoittaa työyhteisön kirjoittamattomia sääntöjä ja tapoja, jotka koskevat taukojen viettämistä. Taukokulttuuri on kuin lista näkymättömiä sääntöjä, joita kukaan ei koskaan pue sanoiksi mutta jotka tuntuvat ja näkyvät toiminnassa vahvasti. Työyhteisön on hyvä pysähtyä ajoittain pohtimaan omaa taukokulttuuriaan ja uudistaa sitä, jos tarvetta ilmenee.

Taukokulttuurin kehittäminen ja työn tauottaminen kannattaa ottaa vakavasti ainakin näistä neljästä syystä:

1) Työuupumus on vakava aivojen uupumustila, jossa kognitiivinen toiminta kärsii. Työuupumuksen torjuminen vaatii sen, että työntekijä kokee voivansa vaikuttaa omaan työhönsä, tuntee työnsä sujuvan hyvin ja kokee olevansa aikaansaava työntekijä. Taukokulttuurin kehittäminen on yksi hyvä vastaus työuupumuksen torjuntaan koko organisaatiossa.

2) Luovuus vaatii oikeaa autonomisen hermoston tilaa — muutoin aivoissamme piilevät uudet ideat jäävät tietoisuutemme ulkopuolelle. Koska työssä vaaditaan yhä enemmän ongelmanratkaisua ja poikkeustapausten parissa työskentelyä, luovuuden, kekseliäisyyden ja oivaltamisen merkitys kasvaa. Taukokulttuurin kehittäminen on olennainen tapa lisätä huokoisuutta ja luovuutta työpäivään.

3) Työ vaatii yhä enemmän yhteiskehittelyä siten, että erilaiset, eri aloilta ja mahdollisesti eri organisaatioista tulevat ihmiset tuottavat yhdessä uusia ajatuksia, suunnitelmia, konsepteja ja ideoita. Taukokulttuurin avulla hyvin erilaisista taustoista tulleet ihmiset tutustuvat ja voivat luottaa toisiinsa paremmin. Luottamus on yhteiskehittelyn ehdoton edellytys, sillä jos luottamusta ei ole, aivomme eivät pysty yhteiskehittelyyn vaan keskittyvät oman aseman turvaamiseen.

4) Kestävät työurat ovat koko yhteiskuntamme perusta. Toivomme, että ihmiset pystyvät ja haluavat työskennellä vielä iäkkäinäkin. Kestävä työura ei ole sprintti eikä edes maraton, vaan se on ultrajuoksua. Työn tulee olla myös palkitsevaa. Ilman hyvää taukokulttuuria tähän on vaikea yltää.

Teksti on Minna Huotilaisen uutuuskirjasta Aivosi tarvitsevat tauon.

Kirja kertoo tieteellisiä perusteluja sille, miksi tauko on tärkeä ja myös tuottava osa työtä. Teos antaa eväät työpaikan taukokulttuurin muokkaamiseen ja haastaa meidät kaikki kehittämään parempaa taukokulttuuria.

TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

tauko, taukokulttuuri

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.