Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Tunne- ja ympäristökasvatus kulkevat todella hyvin käsi kädessä, koska luonnon tutkiminen tulee lapsilta niin luonnostaan

Kirjoittanut: Outi Kosunen - 23.9.2024

”Pörri on kuusenkävyn kokoinen kaveri, joka painaa yhtä paljon kuin kourallinen mustikoita.”

Näin kirjan päähenkilöstä kerrotaan. Ja mikä olisikaan parempi hahmo motivoimaan, innostamaan luovuuteen ja mielikuvitukseen sekä seikkailemaan lasten kanssa retkeilyn ja ulkoleikkien parissa! Lapset kiinnittävät luonnostaan huomiota ulkona juuri noihin luonnon pieniin ihmeisiin, kuten kuusen käpyihin. Näistä luonnon ihmeistä löytyy kirjasta myös pieniä tietoiskuja ympäristökasvatuksen tueksi. Pieninä välipaloina oikea-aikaisesti esitettäessä uskon, että ne herättävät todella hyvin lasten kiinnostuksen.

Kirja on oiva lisä ulko- ja pihapedagogiikan vahvistamiseen ja se on todella käytännöllisessä koossa ulos mukaan otettavaksi. Kirjan sisällysluettelo palvelee todella hyvin, koska leikit on tarkasti jaoteltu sinne aihealueittain. Tämä helpottaa arjessa, kun tilanteeseen sopiva leikki löytyy hetkessä ilman pitempää ennakkosuunnittelua. Erityisesti minua ilahduttaa se, että kirjasta löytyy myös keskittymiseen, rauhoittumiseen ja rentoutumiseen soveltuvia leikkejä ja runohierontoja, mitä on tärkeitä opetella myös lepohuoneen ulkopuolella. Lisäksi kirjassa on ihanasti huomioitu todella tärkeitä asioita, kuten toisteisuus, turvallisuus, haastetaso, virittäytyminen toimintaan, motivoiminen, keskittyminen ja huomion siirtäminen aikuiseen.

Luontoteeman ja ympäristökasvatuksen lisäksi kirjan tavoitteena on vahvistaa vuorovaikutus- ja tunnetaitoja, mistä olen erityisen innoissani. On aivan ihanaa, kun tunnetaitoja ymmärretään nykyään yhdistää eri sisältöalueiden osaksi. Mielestäni se on aivan ensiarvoisen tärkeää! Vuorovaikutus- ja tunnetaitoja on todella tärkeää harjoitella joka ikinen päivä! Kirjan ulkoleikit tuovat sitä ihanissa helposti omaksuttavissa pikku pätkissä. Tunne- ja ympäristökasvatus kulkevat todella hyvin käsi kädessä, koska luonnon tutkiminen tulee lapsilta niin luonnostaan

Vaikka kirjasta löytyy monipuolinen kattaus kaikenlaisia leikkejä, on ne ihanasti liitetty toisiinsa yhdeksi eheäksi kokonaisuudeksi, mitä Pöpelikön pikku Pörri -satu hyvin alustaa. Pörrin voi muutenkin ottaa luontoseikkailuille mukaan neuvomaan ja ohjaamaan. Kaikkine toiminta-, jumppa-, laulu-, runo- ja leikki-ideoineen Pörristä voi saada vaikka koko vuoden mittaisen retkeilyteeman, jota voi helposti laajentaa myös sisätiloihin. Retkeilyyn liittyen kirjassa on huomioitu myös retki-ilmoitukset, kuvalliset retkisäännöt sekä koskettava luontolupaus:

Luontolupaus
Minä lupaan olla nätisti,
kun lähden metsään vieraaksi.
Lupaan polkuni valita huolella
ja kunnioittaa luontoa.
En luontoon jätä roskia,
en revi, raasta sammalta.
En vahingoita eläinten koteja
enkä yhtäkään ötökkää satuta.
Sillä minä kyllä ymmärrän sen:
Luonnon tärkeyden!


Kirjoittaja varhaiskasvatuksen opettaja Outi Kosunen



Artikkelin avainsanat:

luontokasvatus, toiminnalliset ideat

Arkisto:

2024

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Tammikuu

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.