"Voimaa työarkeeni tuo erilaisten ihmisten aito kohtaaminen ja huumori", sanoo lastenohjaaja Joanna Vihervaara. Joannan mielestä yksi parhaimmista asioista varhaiskasvattajan työssä ovat keskustelut lasten kanssa. "Varhaiskasvatuksessa hymy on herkässä päivittäin, koska lapset ovat niin aitoja! Siellä myös aikuisilla on lupa heittäytyä täysillä yhteisiin ilon hetkiin."
"Arkeni varhaiskasvatuksessa koostuu tällä hetkellä hyvin pitkälti ryhmäni kasvattajien sekä lasten havainnoimisesta erilaisissa toiminta- ja oppimisympäristöissä." Joanna valmistui viime kesänä ammattikasvattajaksi. Joannan työssäoppimisjaksolla työarkeen kuului yhteisön jäsenten havainnoinnin lisäksi myös omien siipien kokeilua pedagogisen suunnittelun ja toteuttamisen saralla.
Joanna on työssään lumoutunut taidekasvatuksesta. "Yksi vahvuusalueeni varhaiskasvattajana on taiteisiin liittyvät toiminnalliset tuokiot lasten kanssa." Hän kertoo, että pitää ammattikirjoista erityisesti Inkeri Ruokosen toimittamasta Ilmaisun ilo — Käsikirja 0—8-vuotiaiden taito- ja taidekasvatukseen -teoksesta. "Kirjaa lukiessani huomasin pysähtyväni vähän väliä pohtimaan, kuinka paljon taidekasvatus kätkeekään sisälleen."
Varhaiskasvatuksen ammattikirjoista Joannan mielestä ykkönen on Liisa Ahosen Vasun käyttöopas. Hän sanoo varhaiskasvatussuunnitelmien saaneen kirjan ansiosta ymmärrettävän muodon.
Positiivista kasvatuksesta Joanna kiinnostui jo opintojensa alussa. "Huomasin törmääväni aiheeseen läpi opintojeni ja tiedonnälkä aiheeseen kasvoi siihen pisteeseen, että päätin kirjoittaa ammattikirjallisuusesseen aiheesta." Näin ollen Tiia Trogenin kirjoittama Positiivinen kasvatus sekä Eliisa Leskisenojan Positiivinen pedagogiikka varhaiskasvatuksessa -kirjoista on tullut osa Joannan arkipäivää ja hän sanookin lukeneensa molemmat kirjat useaan otteeseen. "Myös Uusitalon ja Vuorisen Huomaa hyvä! -sarja tuli tutuksi opintojen aikana."
Ammattikirjallisuus antaa Joannalle tietoa muuttuvasta maailmasta ja miten toimia muutoksien mukana. "Minulla on jatkuva halu kehittää itseäni kasvattajana ja sammumaton tiedonjano. Tästä syystä ammattikirjallisuus on lähellä sydäntäni." Toisinaan Joanna huomaankin jo tilaavansa lisää kirjallisuutta ja sujauttavansa sen hyllyyn kuin suurimman salaisuuden!
Joanna kertoo myös tärkeän huomion ammattikirjallisuudesta: Ammattikirjallisuutta ei suinkaan hyödynnä vain toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen ryhmän lapsille, vaan siitä saa myös paljon työkaluja työhyvinvointiin sekä jaksamiseen. "Pidän yhtenä varhaiskasvatuksen työntekijän tärkeimpänä työkaluna hänen persoonaansa. Pyrin aina miettimään, mitä itse tuon työpaikalleni."
Joanna on jäsen Varhaiskasvatuksen Tietopalvelussa. "Varhaiskasvatuksen Tietopalvelun jäsenyys on antanut minulle paljon tietoa varhaiskasvatuksesta ja olen sen avulla pystynyt kehittämään tietotaitoani ja itseäni kasvattajana jatkuvasti." Hän kiittelee ammattikirjallisuuden alennuksia, joista myös opiskelijoiden lompakot ovat kiitollisia! "Myös kauden kirjat ovat mielenkiintoisia ja usein ajankohtaisia." Joannan mielestä varhaiskasvatuksessa toimivan henkilön tulisi olla kiinnostunut jatkuvasta itsensä ja tietotaitonsa kehittämisestä. "Ammattikirjallisuus mahdollistaa sen meille."
Joanna Vihervaara on lastenohjaaja Seinäjoelta.
varhaiskasvattaja kertoo, jäsenemme kertoo, ammattikirjat