Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Varhaiskasvatuksen Tietopalvelun jäsenyys ei vaadi mitään erikoista, mutta siitä saa monenlaista

10.8.2023

JENNI HARISEN työarki on puuhakasta. Hän on varhaiskasvatuksen opettaja ja toimii tällä hetkellä yksityisenä perhepäivähoitajana.

Aamut alkavat aamiaisen valmistamisella sekä lounaan esivalmistuksella. Päivän aikana leikitään ja ulkoillaan ja sitten on jotain ohjattua toimintaa. ”Usein päivään kuuluu myös aamupiiri, jossa tarkastellaan sen päivän toimintaa. Toisinaan voimme spontaanisti lähteä vaikka metsäretkelle, läheiseen leikkipuistoon tai paikalliseen perhekahvilaan tai tehdä jotakin muuta, josta lapset ovat sillä hetkellä innostuneet”, hän kuvaa työarkeaan.

”Kaikki arjen perushoito ja huolenpito sekä pedagoginen vastuu kuuluu minulle. Toisinaan työarki on työlästä, haastavaa ja yksinäistä, mutta myös antoisaa, hauskaa ja välillä jopa leppoisaa”, kuvailee Jenni. Perhepäivähoitajana on paljon vastuuta, mutta myös paljon vapautta.

Hassuttelu ja huumori on olennainen osa Jennin työtä. Hän saa voimaa työhönsä arjen pienistä onnistumisista ja hetkistä lasten kanssa. ”Kahvi on työkaverini ja lenkkarit hyviä työnohjaajia.”

”Parasta työssäni on tietenkin lapset”, Jenni toteaa. ”On upeaa nähdä heidän kasvua ja kehitystä sekä olla osana sitä ja tukea heitä. Upea neljän lapsen pieni, tiivis porukka, jossa jokainen haastaa ammatillisesti ja jokainen loistaa tavallaan. Myös vanhempien kanssa yhteistyö on antoisaa.”

Jenni on Varhaiskasvatuksen Tietopalvelun jäsen ja kouluttautuu mielellään ammattikirjoilla. ”Luen ammattikirjoja työni tueksi. Varsinkin kun tekee töitä yksin, on kirjoista hyvä hakea tukea ja näkökulmia. Luen ammattikirjoja myös ammatillisuuden ylläpitämiseksi ja päivittämiseksi sekä uusien ideoiden ja inspiraatioiden löytämiseksi.”

Ammattikirjat näkyvät Jennin työssä. Hän sanoo, että kirjoista saa tukea työstää erilaisia tilanteita. Hän lisää, että erilaisiin projekteihin tulee uusia puolia, opetellaan ehkä uusia lauluja, loruja, leikkijä ja pelejä. ”Välillä mielikuvitus on jumissa, kirjojen avulla sen saa nopeasti taas liikkeelle.”

Ammattikirjoissa Jennille muistuu mieleen aina uudestaan, miten tärkeää on palauttaa kasvattajia ja vanhempia perusasioiden äärelle. ”Vaikka teemat ja ideologiat vaihtuvat, voi usein löytää rivien välistä läsnäolon, lapsen aidon kohtaamisen ja myötätunnon”, Jenni kertoo.

”Varhaiskasvatuksen Tietopalvelun jäsenenä olen löytänyt kirjoja, teemoja, uutisia ja ajatuksia, joita en välttämättä olisi löytänyt muuten. Jäsenyys on helppoa ja vaivatonta. Se ei vaadi mitään erikoista, mutta siitä saa monenlaista. Olen ollut tyytyväinen jäsenenä olemiseen.” Varhaiskasvatus on hektistä ja välillä sitä tehdään vain suorittaen päivästä toiseen. Jennin mukaan ammattikirjallisuus pysäyttää ja herättää.

JENNI HARINEN on varhaiskasvatuksen opettaja ja yksityinen perhepäivähoitaja Pöytyällä.

Varhaiskasvatuksen Tietopalvelu on ammatillinen kirjakerho, jonka tavoitteena on auttaa sinua onnistumaan työssäsi.

Artikkelin avainsanat:

jäsenemme kertoo, varhaiskasvattaja kertoo

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.