”Lapsuus on ainutkertainen elämänvaihe, jolla on omat tehtävänsä ja merkityksensä elämän kokonaisuudessa niin kuin on aikuisuudellakin. Lapsuus ei ole olemassa kouluun tai hyödylliseen elämään valmistautumista varten, joskin se voi luoda sille hyvän perustan, vaan lapsuus on osa elämän kokonaisuutta.” - Lea Pulkkinen
Lapsi on oman elämänsä aktiivinen toimija, ja hänen kokemuksensa ovat hänen hyvinvointiaan. Nyt ilmestyvä Lea Pulkkisen uutuuskirja Lapsen hyvinvointi alkaa kodista syventyy tärkeisiin aiheisiin: kasvatukseen, lapsen psyykkiseen hyvinvointiin ja vanhemmuuteen. ”Saamme nykyään yhä enemmän tietoa siitä, mikä on lapselle hyväksi. Tämä on kuitenkin usein ristiriidassa sen kanssa, millaisia oloja järjestämme lapsille”, sanoo Lea kirjassaan. Kasvuyhteisö ja siinä tapahtuvat kokemukset ohjaavat lapsen jokapäiväistä elämää ja vaikuttavat merkittävästi lapsen psyykkiseen hyvinvointiin. Tässä kirjassa pääset kuulemaan tutkimukseen pohjautuen, kuinka vahvistaa ja tukea lapsen turvallista kasvua. ”Keskeisiksi kasvatusperiaatteiksi nousevat: rakkaus, rakenteet ja rohkaisu, ja suurin niistä on rakkaus.”
Kirja korostaa jokaisen lapsen ainutlaatuisuutta ja sitä, että aikuisen toiminnalla on valtava voima sen toteutumisessa. Lapsen hyvinvointia edistävässä kasvatuksessa ollaan herkkiä kuulemaan lapsen tarpeet eikä yritetä sovittaa lasta väkisin tiettyyn muottiin. Hyvässä kasvatuksessa tuetaan ja kuunnellaan lapsen sisäistä ääntä. Näillä tavoilla voidaan osoittaa lapselle, että hän saa vaikuttaa omaan elämäänsä ja tehdä itselleen tärkeitä asioita aikuisten tukemana. Tämä välittyy lapselle viestinä: Sinä olet ainutlaatuinen ja sen toteutumisessa autamme me sinua lähellä olevat aikuiset.
TILAA KIRJA TÄSTÄ.
LEA PULKKINEN on toiminut psykologian professorina Jyväskylän yliopistossa. Hänen johtamansa Lapsesta aikuiseksi -tutkimus on tuottanut tietoa ihmisen kehityksestä kouluiän alusta keski-ikään ja vakuuttanut vanhempien merkityksestä lasten elämänpolkujen suuntautumiselle. Lea Pulkkinen on toiminut akatemiaprofessorina ja Ihmisen kehitys ja sen riskitekijät -huippututkimusyksikön johtajana.
lapsuus, psyykkinen hyvinvointi, kasvatus, kasvuyhteisö