Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Ujuta vuorovaikutusleikkejä helposti arjen tilanteisiin tai toteuta leikkikerhoa Kaverikarusellin avulla

Kirjoittanut: Anu-Riikka Lampinen & Minna Toivanen - 31.3.2022

Kaverikaruselli ja 79 muuta vuorovaikutusleikkiä on materiaali, joka sisältää tämän oppaan ja 78 kuvakorttia. Oppaassa kerrotaan leikkien ja leikkikerhon taustalla olevista periaatteista ja annetaan ohjeet leikkeihin. Korteissa on leikkejä kuvaavat piirrokset.

Kaverikarusellin leikit noudattavat Theraplay-leikkien henkeä. Niitä on mahdollista käyttää ja hyödyntää myös vuorovaikutusleikkiryhmien ulkopuolella varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen arkissa tilanteissa. Leikkiohjeet ovat tarkoituksellisesti suppeita ja suuntaa antavia. Jokainen leikin ohjaaja luo leikkitilanteeseen oman persoonallisen, mahdollisimman aidon ja positiivisen ilmapiirin.

Vuorovaikutusleikit ovat hyvin yksinkertaisia, useimmille jo tuttuja leikkejä varhaislapsuudesta. Esimerkkejä näistä ovat kukkuu-leikit, käsitorni ja pipien rasvaus. Vuorovaikutusleikkejä voi helposti ujuttaa arjen tilanteisiin, mutta vaikuttavimmillaan ne ovat leikkikerhossa.

Vuorovaikutusleikkikerho pohjautuu Theraplay-terapian elementteihin ja ajatusmaailmaan (Booth & Jernberg 2010). Theraplay on vuorovaikutuksen ja kiintymyssuhteen hoitoon kehitetty terapiamuoto, joka keskittyy toiminnallisesti lapsen kokemuksiin tässä ja nyt.

Theraplayn avulla muun muassa tuetaan ja vahvistetaan vuorovaikutukseen ja yhteyteen tulemista sekä lapsen säätelytaitoja. Sen avulla pyritään ymmärtämään lapsen hankalan käyttäytymisen taustalla olevia tarpeita ja löytämään uusia myönteisiä keinoja, joilla voidaan vaikuttaa lapseen ja hänen toimintaansa positiivisella tavalla samalla itsetuntoa tukien.

Vuorovaikutusleikki ei ole terapiaa vaan osa varhaiskasvatusta.

Vuorovaikutusleikin keskeiset elementit ovat samoja kuin Theraplayssa:
— jäsentäminen: turvallisuus, rakenne ja säätely
— yhteys: virittäytyminen, tässä ja nyt -hetket, kumppanuus
— hoiva: turvallisuus, itsensä arvostus, stressin vähentäminen
— haaste: taitavuus, hallinta ja leikkisyys.

Vuorovaikutusleikkikerhon leikit ovat lyhyitä, turvallisia, hauskoja ja palkitsevia. Toimintaan kuuluu oleellisina hyvä kosketus, katsekontakti ja hyväksyntä. Leikkihetkillä käytetään paljon rentouttavaa ja rakentavaa huumoria. Kaikilla leikeillä on jokin tarkoitus: ne vahvistavat tai tukevat jotain lapsen toiminnassa tai ryhmän vuorovaikutuksessa.

Olemme itse käyttäneet vuorovaikutusleikkiä esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja koulupolkunsa aloittavien lasten kanssa. Osallistujajoukossa on ollut muun muassa puhumattomia lapsia ja lapsia, joille ryhmätilanteissa toimiminen tai kaverisuhteet ovat haasteellisia. Vuorovaikutusleikkiryhmä tarjoaa kuvin tuettuna lapsille positiivisen kokemuksen ryhmässä toimimisesta.

Nykyään kaikki vuorovaikutusta tukeva toiminta on tärkeämpää kuin milloinkaan. Toivomme täydestä sydämestämme, että tämä materiaali löytää käyttäjänsä ja yhä useampi lapsi pääsee kokemaan turvallista ja hauskaa yhdessäoloa ryhmässä.

Lähde:
Anu-Riikka Lampinen ja Minna Toivanen
Kaverikaruselli
ja 79 muuta vuorovaikutusleikkiä

TILAA TÄSTÄ

Artikkelin avainsanat:

kaveritaidot, vuorovaikutus, tunnetaidot, ryhmässä toimiminen

Arkisto:

2025

2024

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Tammikuu

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.