Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Muutetaan maailmaa yksi pieni ihminen kerrallaan

Kirjoittanut: Jutta Vainio - 21.9.2021

Jäsenemme kertoo


Anna-Leena Forsström on työskennellyt varhaiskasvatuksen parissa 11 vuotta. Jäseneksi Varhaiskasvatuksen Tietopalveluun hän liittyi viime vuonna. "Minulle syntyy usein ammattikirjallisuuteen sukeltamisen jälkeen suuri halu päästä heti kehittämään itseäni ja kokeilemaan uusia menetelmiä. Parhaimmillaan kirjallisuus tarjoaa myös vertaistukea ja armollisuutta tuovaa näkökulmaa", kertoo Anna Leena suhteestaan ammattikirjoihin.

Anna-Leenan työarki täyttyy lukuisista pienistä ja ihanista hetkistä päiväkotiryhmän parissa. Ruotsinkielisen kielikylpyryhmässä lapsi saa mahdollisuuden uuden kielen oppimiseen toiminnallisella tavalla. "Tätä polkua on aina yhtä upeaa seurata. Se on täynnä ennakkoluulottomuutta sekä intoa yrittää, virheistä viis." Anna-Leenan mielestä kaikki lähtee positiivisuudesta. Arki on täynnä halauksia, iloa, uuden oivaltamista, oppimista, vahvuuksien valjastamista sekä sensitiivistä vuorovaikutusta.

Toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiinkin osallistuu ryhmässä niin kasvattajat kuin lapsetkin. Milloin retkeillään metsässä, luistellaan luistinradalla tai polskitaan uimakoulussa. Onni syntyy myös yhteisistä taidetuokioista ja innokkaista muskarilaisista, yhteisistä juhlista puhumattakaan. "Olemme innokas porukka ja yhdessä keksimme kaikkea ihanaa! Turvallisessa ympäristössä sitoutuneiden kasvattajien kanssa jokaisella lapsella on mahdollisuus kukoistaa!" kertoo Anna-Leena.

Anna-Leenan mielestä on mahtavaa, miten varhaiskasvatuksen työssä on mahdollista suunnitella yhteistä ohjelmaa lasten kanssa omia vahvuuksia hyödyntäen samalla kuitenkin hypäten myös epämukavuusalueelle. Hän kokee, että se on mahdollisuus toteuttaa itseä ja tärkeä tilaisuus opettaa heittäytymistä myös lapsille. "Koen tämän olevan tärkeä tulevaisuuden taito! Varhaiskasvatus antaa myös minulle itselle niin paljon."

Varhaiskasvatuksen Tietopalvelun jäsenenä Anna-Leena saa mahdollisuuden päästä tutustumaan lukuisiin kirjoihin. Kauden kirja pitää huolen siitä, että ajankohtaisista uutuuksista saa tietoa. "Jäsenenä Varhaiskasvatuksen Tietopalvelussa pääsen nauttimaan ajankohtaisen ammattikirjallisuuden hyödyistä ja saan tietooni kaikki uudet teokset. Pääsen valitsemaan mieleistä ammattikirjallisuutta edullisempaan hintaan ja huomaan sen innostaneen minua entisestään", kuvailee Anna-Leena.

Anna-Leenan mielestä jokaisen varhaiskasvatuksen alalla työskentelevän olisi hyvä lukea ammattikirjallisuutta ja syventyä aihealueisiin, jotka koskettavat arkea. "Kirjojen avulla pääsee syventymään aiheeseen ja oppimisesta syntyvä ilo ja inspiraatio on taattu! Avarretaan yhdessä maailmaa ja muutetaan sitä yksi pieni ihminen kerrallaan."

Mitä luit viimeksi?


Taina Sainion, Riikka Pajulahden ja Nina Sajaniemen Näin tuet lapsen itsesäätelyä — Hyvinvoinnin pedagogiikka varhaiskasvatuksessa.
"Kirja vahvisti omia kentältä tekemiäni havaintoja lapsen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkityksestä lapsen itsesäätelylle. Lapsen on saatava riittävä määrä sensitiivistä vuorovaikutusta, lepoa, liikuntaa sekä ravintoa. Myös kasvattajien varhaiskasvatuksessa tulee ottaa työssään huomioon näiden osa-alueiden merkitys lapsen itsesäätelylle."

Anna-Leena Forsström toimii varhaiskasvatuksen opettajana ruotsinkielisessä kielikylpyryhmässä Espoossa.
@anskun_kannustava_kasvatus

LIITY SINÄKIN JÄSENEKSI

Artikkelin avainsanat:

varhaiskasvattaja kertoo, jäsenyys, ammattikirjat

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.