Maksutavoissa on rajoituksia 20.12.-31.12 välisenä aikana verokantamuutosten vuoksi.
Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Toiminnallinen keino tunnetaitojen harjoitteluun

Kirjoittanut: Outi Kosunen - 22.11.2023

Varhaiskasvatuksen Tietopalvelulla on ihanan monipuolisesti valikoimaa aiheeseen kuin aiheeseen. Silti huomaan monesti tutkivani erilaisia tunnetaitoihin liittyviä materiaaleja. Olen saanut niistä paljon iloa työhöni. Kun huomasin Virhusaaren seikkailut -kirjan sekä -toimintakortit kaveritaitojen harjoitteluun, olin jälleen aivan innoissani. Maarit Kerminen oli keksinyt mahtavan toiminnallisen keinon tunnetaitojen harjoitteluun.

Kirjan tarinoita voi lukea joko sellaisinaan tai käyttää niitä pöytäteatteriesitysten pohjana, mikä mahdollistuu helposti kirjan liitteissä olevien kuvien avulla. Tämä on loistava lisä, koska draamaa on tällä tavalla hyvin helppo lisätä ryhmän toimintaan. Tarinoissa esiintyvät Virhu, Hööpeli, Mörtty, Parku Jooseppi, Piitu Pikkarainen, neiti Klarinetta, Virhuliina sekä noita Naavapää ovat jo nimenä lapsia puhuttelevia. Myös kuvitus kiinnostaa lapsia. Lisäksi kirjan tarinoihin liitetyt pienet tehtävät ovat omiaan kannustamaan lasta omaan ajatteluun ja liittämään harjoittelun lapsen arkeen.

Tämän materiaalin parissa lapset harjoittelevat tunteita toiminnallisesti ja taiteen keinoin, koska joka tarinaan liittyy myös taidetuokio. Kirjan tarinat soveltuvat niin varhaiskasvatukseen kuin esiopetukseenkin, koska menetelmissä on huomioitu esiopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteet. Taidetuokiot vahvistavat tunnetaitojen lisäksi itsetuntoa ja luovaa ilmaisua. Lasten osallisuus on hyvin ajankohtainen asia, ja siihen tämä materiaali painottuukin hyvin vahvasti.

Taidetuokioissa pidin erityisesti hyvin vaihtelevista kuvataidetyöskentelyn menetelmistä, kuten linopainannasta. Kaikki taidetuokiot eivät kuitenkaan vaadi tietynlaisia materiaaleja, vaan monesti perusaskartelumateriaalit riittävät. Taidetuokioiden aiheissa lapset pääsevät myös seikkailulle aarrekarttojen askartelun merkeissä sekä erillisessä metsäseikkailutaidepajassa ja myös vahvuudet otetaan ihanasti huomioon vahvuuskoruja askarrellessa. Taidepajoissa tulevat tutuiksi myös mm. laveeraus, maalaus, hiilipiirros, suolakidemaalaus, ompelu, huovutus, paperimassatyöt, akvarelliliitu/kynätyöt, Stop motion -animaatiot, kuivapastelliliitumaalaus, kuplamuovimaalaus sekä sanataide.

Toimintakortit puolestaan on tehty tukemaan lasta erilaisissa haastavissa vuorovaikutustilanteissa. Ne ovat hyvä lisä lasten kanssa keskusteluun hyvin spesifeissä tilanteissa, kuten esim. silloin, kun suututtaa niin paljon, että tekee mieli lyödä. Tai esimerkiksi jos vaikka itsellä on todella riehakas olo, jos rikkoo vahingossa toisen omaa, jos joku tilanne jännittää tai tekee vaikkapa mieli leikkiä toisen leluilla.

Monesti tunnemateriaaleissa käydään paljon yleisellä tasolla läpi tunteiden tunnistamiseen ja nimeämiseen liittyviä asioita, mutta näissä korteissa pidin erityisen paljon siitä, miten käytännönläheisiä korttien esimerkit olivat. Kortteja on helppo ottaa aina ajankohtaisesti sen mukaan, millaisia tilanteita ryhmässä esiintyy kulloinkin. Ne auttavat tunnetaitojen opettelussa ennakkoon, mutta ovat myös iso apu ristiriitatilanteiden selvittelyssä. Korteissa on aina saatavilla pulma sekä ratkaisu siihen. Korteissa on myös helposti arkeen otettavia ideoita, miten lapsi itse oppii arvioimaan omaa käytöstään ja ratkaisemaan sen luomia tilanteita.

Kirjoittaja:
Outi Kosunen
Varhaiskasvatuksen opettaja

Artikkelin avainsanat:

kirja-arviot, tunnetaidot, tunnetaidetyöskentely

Arkisto:

2024

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Tammikuu

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.