Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Aikuinen toimii mallina lapselle myös suhteessaan toisiin työpaikan aikuisiin - ota käyttöön Onnistumisten palaveri

Kirjoittanut: Lotta Uusitalo & Kaisa Vuorinen - 22.9.2022

Positiivisen kierteen laukaiseminen on opittava ja suunniteltava asia.

Tietoisuutta positiiviseen toimintaan tarvitaan etenkin, jos kiire ja haastava käyttäytyminen ovat arkipäivää. Aikuinen mallintaa toimintaa aina myös suhteessaan toisiin aikuisiin. Aikuiset ja työyhteisö kukoistavat, kun yksilöt tuntevat toisensa, suhtautuvat toisiinsa luottavaisesti ja myötätuntoisesti ja auttavat toisiaan onnistumaan.

Hyvinvoivassa yhteisössä annetaan avokätisesti myönteistä palautetta. Ei ole tutkittua tietoa siitä, että kehuissa kitsastelu johtaisi hyvään. Päinvastoin runsas positiivinen kannustus ja palaute luovat työyhteisöön voimakentän, joka mahdollistaa vapautuneen innostuksen ja työn kehittämisen hyväksyvässä ilmapiirissä. Voimakenttä myös puskuroi uupumusta ja auttaa kohtaamaan muutosta.

Lapsen kokemus aikuisesta, joka julkisesti tukee kollegaansa, on voimauttava sekä turvallisuudentunnetta lisäävänä että käytöstä mallintavana tekona.

Tässä Onnistumisen palaveri -idea käyttöönne:

Pitäkää kerran viikossa pieni onnistumisten palaveri, jossa käytte yhdessä läpi jokaisen onnistuneita hetkiä. Tehkää tästä tapa ja tottumus. Voitte toteuttaa tehtävän esimerkiksi niin että kuvaatte toimintaanne ja katsotte viikkopalavereissa videotykillä menneen viikon kuvia.

Katsokaa yhdessä jokaisen ryhmän puuhia ja laittakaa bongarin lasit päähän: tunnistakaa yhdessä hyvin menneitä asioita.
• Miten ja millaisia vahvuusjuttuja on eri ryhmissä tehty lasten kanssa?
• Miten esimerkiksi aikuisten aktiivinen ote näkyy? Iloitsemmeko toistemme onnistumisista työssä ja annammeko positiivista palautetta kollegoille?
• Millaiselta lasten toiminta näyttää? Lasten ilmeet touhuissa kertovat oppimisen ilosta, innokkuudesta, sinnikkyydestä ja rohkeudesta.

Tämä on oiva keino tehdä arviointia menneestä viikosta ja pedagogisista asioista. Kuvien avulla positiivisen palautteen antaminen on konkreettista, ja osaamista ja ideoita on helppo jakaa jatkotyöstöön toisille. Huomaa hyvä -hetkessä saa aikaan keskustelua myönteisten ja hyvien asioiden vahvistamisesta koko työyhteisössä. Samalla harjoitellaan myös kiitollisuutta.

Lähde: Lotta Uusitalo & Kaisa Vuorinen
Huomaa hyvä! Vahvuusvariksen bongausopas


VAHVUUSKALENTERI NYT 9,90 € (NORM. 35 €) — KOKEILE NYT EDULLISESTI

Huomaa hyvä! -kalenteri innostaa luonteenvahvuuksien harjoitteluun ja positiiviseen palautteenantoon. Se auttaa suunnittelemaan työtä ja dokumentoimaan edistymistä. Kalenterin rakenne kuljettaa vahvuuksien viitoittamalla tiellä.

Kalenteri myydään nyt loppuun.

TARJOUS 9,90 € UUDELLE JÄSENELLE 5 € (norm. 35 €)

LIITY

Artikkelin avainsanat:

vahvuuspedagogiikka, luonteenvahvuudet, huomaa hyvä, tiimityö, työhyvinvointi

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.