Kasvatuksessa on keskiössä lapsen hyvinvointi. Merja Tompuri kertoo uudessa kirjassaan Lapsen voimavarat Ryan ja Decin opin, jossa tunnistetaan kolme keskeistä ulottuvuutta, jotka tukevat lapsen kasvua ja kehitystä:
1. osallistuminen,
2. autonomian tukeminen ja
3. struktuuri.
Kun nämä kolme elementtiä ovat tasapainossa, lapsen kehitys puhkeaa kukoistukseen ja hänen psykologiset perustarpeensa tulevat tyydytetyiksi.
Osallistuminen
Osallistuminen tarkoittaa kasvattajan aktiivista mukanaoloa lapsen elämässä. Tämä tarkoittaa resurssien, ajan ja huomion antamista sekä lämmintä ja huolehtivaa suhtautumista lapseen. Lapsi tarvitsee tunteen siitä, että hän on tärkeä ja arvostettu, mikä lisää turvallisuuden tunnetta ja vahvistaa lapsen itsetuntoa.
Struktuuri
Struktuuri tarjoaa lapselle selkeät tavoitteet sekä johdonmukaiset säännöt ja ohjeet. Hyvä struktuuri tukee lapsen arkea ja auttaa häntä ymmärtämään odotuksia ja rajojen merkitystä. Rakenteen avulla lapsi saa tarvitsemaansa tukea ja positiivista palautetta, jotka vahvistavat hänen kyvykkyyttään. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää, että struktuuri eroaa kontrollista: kun kontrolli asettaa paineita ja pakotteita, struktuuri toimii tukena ja ohjauksena, joka kannattelee lasta sopivalla tavalla ilman liiallisia haasteita.
Autonomian tukeminen
Autonomian tukeminen on tärkeä osa lapsen kehitystä. Se tarkoittaa lapsen itsenäisyyden ja omien valintojen kunnioittamista sekä tukemista. Autonomian vahvistaminen tukee myös yhteisöllisyyden kokemusta ja kyvykkyyden tunnetta. Kun lapsi kokee olevansa autonominen ja hänen näkökulmansa huomioidaan, hänen itseluottamuksensa kasvaa ja hän oppii tekemään itsenäisiä päätöksiä.
Empatian merkitys
Ryanin ja Decin mukaan empatian, eli lapsen näkökulman kunnioittavan ymmärtämisen, merkitys on keskeinen autonomian tukemisessa. Empatia näkyy rakkauden, ymmärtämisen, huolenpidon ja ohjauksen kautta. Kun kasvattaja huomioi lapsen tunteet ja kokemukset myötätuntoisesti, lapsi tuntee itsensä arvostetuksi ja ymmärretyksi, mikä vahvistaa hänen psykologista hyvinvointiaan.
Kasvatuksen kannalta on tärkeää muistaa, että osallistuminen, struktuuri ja autonomian tukeminen muodostavat yhdessä perustan lapsen terveelle kasvulle ja kehitykselle. Vanhemmat ja kasvattajat voivat parhaiten tukea lapsen hyvinvointia rakentamalla ympäristön, jossa nämä kolme tekijää ovat tasapainossa ja tukevat toisiaan.
Muokattu ote kirjasta Merja Tompuri
Lapsen voimavarat
Tunnista kuormitus ja tue toimintaa
Lähde: Ryan, R. M. & Deci, E. L. 2018. Self-determination theory: Basic psychological needs in motivation, development, and wellness. Guilford Press.
Lapsen voimavarat kertoo, miten kasvattaja voi tunnistaa lapsen kuormituksen, tukea lasta eri tilanteissa ja etsiä yhdessä lapsen kanssa sopivia keinoja osallistua arjen toimiin. Mukana on runsaasti vinkkejä arjen tilanteisiin sekä useita tehtävä- ja lomakepohjia.
lapsen hyvinvointi, toiminnanohjaus