Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Kehotietoisuuteen keskittyminen toimii hyvin sellaisiin hetkiin, kun tarvitsee keskittyä ja rauhoittua

Kirjoittanut: Outi Kosunen - 21.11.2023

Varhaiskasvatusmateriaaleja ajatellessa pidän tosi paljon siitä, että jos jokin teema uppoaa lapsiin, löytyy siitä samasta sarjasta paljon erilaista materiaalia. Pomenia-sarja on juuri sellainen. Minulta löytyy siitä niin kuvakirjaa kuin paksumpaakin kirjaa, peliä sekä monia korttipakkoja.

Pidän tällaisista korttimuotoisista materiaaleista sen takia niin paljon, koska ne sopivat täydellisesti pieniksi välipaloiksi vaikka päiväpiirille tai niistä voi koota pitemmänkin tuokion. Ne kiinnittävät lasten huomion todella hyvin ja varsinkin, jos lapset harjoittelevat vielä tarkkaavuutta ja keskittymistä, on kortit omiaan antamaan onnistumisen kokemuksia näitä taitoja harjoitteleville lapsille. Kortin pieni koko motivoi jo heti alkuunsa keskittymään kuuntelemaan asia alusta loppuun asti. Kuvitetut tekstikortit ovat ylipäätään todella toimiva työskentelytapa lasten kanssa. Se on nähty jo kauan sitten perinteisten lorukorttien kanssa. Lapset viihtyvät niiden parissa todella hyvin. Tämä pätee myös Pomenia-kortteihin.

Otetaan muutama esimerkki:

Satujoogakortit bongasin kuin tilauksesta eskariryhmäni lapsen joogatoiveeseen. Ne ovat myös virkistävä vaihtoehto perinteisen ”nukkarin” tilalle eskareiden hieman toiminnallisemmalle rentoutushetkelle. Joka kortissa on pieni satu ja siihen liittyvä satujoogaliike.

Satujooga-kortit soveltuvat hyvin yhteisen rentoutuksemme alkuun. Sadun lukemisen jälkeen tehdään ensin liike itsenäisesti, ja kun se alkaa sujumaan voi liikkeen tehdä parin kanssa. Tässä parityöskentely tulee hyvin säännöllisesti tutuksi. Satu motivoi ja herättää sopivasti visuaalisia mielikuvia liikkeen tekemistä varten. Samalla mielikuvitus saa harjoitusta. Satujoogaohjeistusta antaessa tulee lapsille myös hyvää kertausta kehonosista ja suhdekäsitteistä.

Lasten kanssa voi tehdä eri liikkeen joka päivä tai vaihtoehtoisesti tehdä samaa liikettä koko viikon, jolloin on hyvin aikaa keskittyä liikkeen yksityiskohtiin, omaan kehittymiseen ja läsnäoloon hetkessä. Kun liike alkaa käydä tutuksi lapselle, tulee toistosta automaattisesti minäpätevyyden tunteita onnistumisen kokemusten lisääntyessä. Jos samaa liikettä päätetään tehdä koko viikon, voi liikkeeseen liittyvän sadun lukea viikon ensimmäisen rentoutuksen alkajaisiksi tai joka päivä, jos lapset niin haluavat.

Korttien liikkeet ylläpitävät liikunnallisuutta, mutta vahvistavat myös kehotietoisuutta. Oman kokemukseni mukaan kehotietoisuuteen keskittyminen toimii hyvin sellaisiin hetkiin, kun tarvitsee keskittyä ja rauhoittua. Ja vaikka liikkeet ovatkin liikunnallisia, pystyy ne tekemään hyvin rauhallisesti. Satujoogaliikkeen jälkeen teemme aina vielä hengitysharjoituksen ennen kuin lapset rauhoittuvat patjalleen satua kuuntelemaan. Pitkällään on huomattavasti miellyttävämpää maatakin, kun ensin on saanut venyteltyä jäsenensä vetreiksi.

Satuseikkailukortit soveltuvat hyvin monenlaisiin tilanteisiin. Korttien toiminnalliset leikkitehtävät ovat omiaan esimerkiksi ryhmän aloitukseen, mutta myös läpi vuoden esim. odotteluhetkille tai aamu/päiväpiireille. Omassa eskariryhmässä nämä kortit ovat omiaan päiväpiirillä, johon lapset tulevat suoraan lounaalta. Päiväpiirille saapuessa lapset ottavat automaattisesti aiemmin sovitun viikon vaihtuvan leikin, jota alkavat leikkimään odotellessa kaikkia saapuvaksi paikalle.

Korttien leikit soveltuvat tehtäväksi niin ulkona kuin sisälläkin. Niiden aluksi voi lukea halutessaan pienen tarinan, joka herättelee kyseisen leikin maailmaan. Lopuksi voi syventää lapsen ajattelua ja keskustella satuun ja leikkiin liittyen valmiiden keskustelukysymysten avulla. Vapaan leikin lisäksi nämä monipuoliset kortit ovat oiva lisä, jotka auttavat rikastamaan leikin sisältöjä ja tutustuttavat lapset sääntöleikkien maailmaan. Korttien leikit tukevat myös lapsen motorista ja aistitoiminnallista kehitystä ja eläytymiskykyä luovan leikin, liikunnan, itseilmaisun sekä mielikuvituksen avulla.

Tunneseikkailukortit pohjautuvat luovaan tunnetyöskentelyyn, jossa vahvistetaan toiminnallisesti samalla mielikuvitusta, itsetuntoa ja tunne-kehoyhteyttä sekä opitaan rentoutumaan ja rauhoittumaan. Vaikka myös näissä korteissa on alkuun pieni tarina ennen tehtävää, on tarina mukana vain mielikuvitusta ruokkimassa. Korteissa painottuu toiminnallisuus sekä erilaisten tunteiden tunnistaminen ja käsitteleminen.

Kortit on kätevästi merkitty sen mukaan, sopivatko ne paremmin luovaan työskentelyyn vai rauhoittumiseen. Rauhoittumiseen sopivat kortit voi ottaa milloin tahansa arjessa tai juuri rentoutus/lepohetkellä. Luovan työskentelyn kortit soveltuvat hyvin esim. pienille yhteisille leikkihetkille niin sisälle kuin ulos, aamu- ja päiväpiireille tai niistä voi koota myös pitemmän tunnetyöskentelykokonaisuuden.

Tunnetaitoihin liittyvät kortit ovat loistavia lisäämään tunnekasvatusta varhaiskasvatukseen, koska yhden kortin sisällön voi helposti ottaa eri kohdissa päivää, kuten esim. draamallista työskentelyä sisältävät tehtävät. Tunnetaitojen sisällyttäminen kädentöihin onnistuu näiden korttien avulla myös hyvin.

Korttien avulla saa ylipäätään mahdutettua tunnekasvatusta joka päivälle. Silloin tällöin tai esim. kerran viikossa käytävät tunnetaitohetket ovat mielestäni aivan liian vähäisiä riittävää ja laadukasta tunnetaitokasvatusta ajatellen. Nämä kortit yhdistettynä jatkuvaan tunnekeskusteluun arjessa saadaan tunnetaitoja kuitenkin lisättyä riittävästi ja vieläpä lapsille mielekkäällä tavalla varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen arkeen. Tunneseikkailu jo nimenä suorastaan innostaa mukaan toimintaan.

Kirjoittaja:
Outi Kosunen
Varhaiskasvatuksen opettaja

Artikkelin avainsanat:

pomenia, satujooga, tunnetaidot, rauhoittuminen

Arkisto:

2025

2024

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Tammikuu

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.