Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Lapsille metsä on loputtoman seikkailun ja leikin lähde

Kirjoittanut: Tiia Trogen - 25.3.2025

Metsä on hyvinvoinnin lähde. Se edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Jo alle kymmenen minuutin oleilu metsässä vaikuttaa hengitystiheyteen, hidastaa sykettä, laskee verenpainetta ja vähentää stressihormonien pitoisuutta. Kahdenkymmenen minuutin kuluttua mieliala kohenee, ja tunnissa tarkkaavaisuus lisääntyy. Muutamassa tunnissa elimistön puolustusmekanismit elpyvät. Säännöllinen käyminen metsässä lisää myönteisiä tunteita, auttaa lievittämään stressiä ja ennaltaehkäisee masennusta.



Lapsille metsä on loputtoman seikkailun ja leikin lähde. Se kehittää myös fyysistä kuntoa, motorisia taitoja ja tasapainoa.

Hyödyt ovat myös ennaltaehkäiseviä. Säännöllinen luonnossa oleilu suojaa tutkitusti mielen sairauksilta sekä vähentää aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden ongelmia lapsella. Metsä on parantava ympäristö, joka auttaa monenlaisiin haasteisiin. (Ks. esim. Arvonen 2018, 2022.) Kaiken lisäksi metsä on ilmainen hyvinvoinnin lähde. Voimme lähteä sinne milloin vain ja nauttia sen hyödyistä. Metsässä käynti ei ole kiinni budjetista, eikä sillä ole rajattuja aukioloaikoja.

Positiivinen kasvatus on lapsilähtöinen ja aikuisjohtoinen kasvatusmenetelmä, jonka tavoitteena on lapsen ja aikuisen kukoistus. Kuljemme kohti kukoistusta vahvistamalla hyvinvoinnin kolmea aluetta eli psyykkistä, sosiaalista ja emotionaalista hyvinvointia. Nämä kaikki vahvistuvat luonnossa monin tavoin. Metsässä voi muun muassa syventää lapsen itsetuntemusta, opettaa tunnetaitoja ja vahvistaa ihmissuhteita. Siksi en osaa kuvitella parempaa ympäristöä kuin metsä hyvinvointiopetukselle.

Erityisesti alle kouluikäiset lapset hyötyvät ulkona oppimisesta. Oppiminen on tässä kehitysvaiheessa ensisijaisesti kehollista. Avoimessa tilassa liikkuen, leikkien ja aistien lapsi oppii vaivattomimmin ja nopeimmin. Luonnossa oppiminen ei ole vain suositus vaan enemmänkin lapsen oikeus oppia hänelle parhaalla tavalla. Metsässä on mahdollisuus ottaa riskejä, epäonnistua ja oppia niistä aivan eri lailla kuin pelkästään leikkikentällä tai sisätiloissa.

Tule kuulemaan lisää Positiivista pedagogiikkaa lähiluonnossa -webinaariin!





Tutustu kortteihin!

Tiia Trogen
Pienten metsävoimaa
Positiivisen kasvatuksen toimintakortit lähiluontoon

Tunteiden tikku-ukko, Vahvuuksien eläin, Rauhoittumiskivi ja muut korttien tehtävät ohjaavat lempeällä tavalla etsimään voimaa ja hyvinvointia luonnosta. Tehtävät sopivat parhaiten 2—6-vuotiaille, mutta niitä voi hyvin tehdä isompienkin lasten kanssa. Ohjevihkossa kerrotaan, miten positiivinen kasvatus yhdistetään luontopedagogiikkaan, ja opastetaan korttien monipuoliseen käyttöön.


Artikkelin avainsanat:

luontokasvatus, positiivinen kasvatus

Arkisto:

2025

2024

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Tammikuu

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.