Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Haastava tilanne saattaa olla kaikkein tärkein tilanne luoda turvallista ja hyvää suhdetta lapseen

Kirjoittanut: Samuli Ranta - 16.9.2021

Erilaiset yhteenotot koetaan usein päiväkodissa raskaiksi, mutta ne voivat olla kaikkein tärkeimpiä tilanteita luoda turvallista ja hyvää suhdetta lapseen. Tällaisissa tilanteissa vaaditaan aktiivista vuorovaikutusta ja sensitiivisyyttä kohdata lapsi, mutta erityisen merkityksellistä on kärsivällisyys hoitaa tilanne lapsen kanssa loppuun asti. Suhteen sekä lapsen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että tilanne saadaan ratkaistua ja vietyä päätökseen yhteisymmärryksessä. Kun lapsi on toiminut väärin, korostuu se, miten tilanne käsitellään.

Muista konfliktitilanteissa nämä kaksi asiaa:

1. Palaute lapsen käytöksestä ei saa kohdistua lapseen itseensä vaan lapsen toimintaan.

2. Varmista, että lapsi tietää ja tuntee saaneensa anteeksi, kun tilanne on käsitelty.


Aikuisen sensitiivisyys korostuu konfliktitilanteissa

Tilanteissa, joissa lapsi ei pysty hallitsemaan omia tunteitaan, korostuvat aikuisen läsnäolo sekä rauhallisuus. Tilanteissa, joissa lapsi tuntee pettymystä tai muita usein negatiivisiksi kuvattuja tunteita, piilee mahdollisuus tukea lapsen kehitystä ja hyvää oppimisilmapiiriä. Aikuisen pitää yrittää ymmärtää, kuinka lapsi kokee tilanteen, ja tarkastella tilannetta myös lapsen näkökulmasta.

Ristiriitatilanteissa aikuisen tehtävänä on selvittää, mistä tilanne on saanut alkunsa, ja puolueettomasti kuunnella kaikki osapuolia. Tämä tarkoittaa lasten kokemusten kuuntelemista, tilanteen sanoittamista ääneen ja tilanteen ohjaamista kohti ratkaisua. Kun aikuinen sanoittaa lasten tunteita, myös lapsi voi helpommin ymmärtää, mistä omat tai toisen lapsen reaktiot johtuvat.

Teksti on koottu Samuli Rannan uutuuskirjasta Kasvun juuret.

Tässä teoksessa oppimisen ja hyvinvoinnin perustaan pureudutaan tutkimustietoon pohjautuvien teemojen avulla. Esillä ovat niin opettajan suhde lapseen, positiiviset oppimiskokemukset, lapsen autonomian tukeminen, lasten vuorovaikutussuhteet kuin aikuisten väliset vuorovaikutussuhteet. Kustakin teemasta kerrotaan myös käytännönläheisiä vinkkejä sekä varhaiskasvatuksen opettajien ja asiantuntijoiden kokemuksia.

TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

konfliktitilanne, sensitiivisyys

Arkisto:

2025

2024

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Tammikuu

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.