Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Entä jos lapsen hyvän kasvun juuret ovat tiimissäsi?

Kirjoittanut: Jutta Vainio - 19.8.2021


”Ottaisin aina mieluummin hyvän tiimin ja hankalan lapsiryhmän kuin toisinpäin”, sanoo eräs opettaja Samuli Rannan kirjassa Kasvun juuret.

Uskon, että nyökyttelet juuri nyt kiivaasti.

Voisi ajatella, että hyvän kasvun juuret lähtevät varhaiskasvatuksessa jostain pedagogisesta menetelmästä, kenties tunnetaitojen opettelusta tai vanhempien lämpimästä kohtaamisesta. Tämäkin pitää paikkansa ja on tärkeää. Samuli Rannan uutuuskirjassa lähdetään kuitenkin liikkeelle varhaiskasvatuksen tiimistä.

Samulin tutkimukseen osallistuneet opettajat kertoivat, että hyvään tiimityöhön yhdistyvät samanaiset toisen kohtaamiseen liittyvät asiat kuin lastenkin kanssa työskentelyyn. Tärkeitä asioita ovat positiivinen vuorovaikutus, hyvät käytöstavat, kiinnostus toista kohtaan, huumori, lupa yrittää ja epäonnistua, luottamus sekä arvostus.

Tiimityöskentelyn sujuminen helpottaa työtä. Jos tiimissä on selkeitä ristiriitoja, toiminta näyttäytyy epäjohdonmukaisena ja toiminnan toteuttamiseen liittyy paljon epävarmuutta. Tiimityön ongelmat ja stressaava ilmapiiri heikentävät vuorovaikutuksen laatua ja lapsen kohtaamista tunnetasolla. Eipä aikaakaan, kun ilmapiiri heijastuu myös lasten hyvinvointiin.

On sanomattakin selvää, miten tärkeästä asiasta on kyse. Lapsien hyvä kasvu lähtee siitä, miten te tiiminä toimitte. Huomenna, kun menet töihin, katso kollegaasi ja sano: ”Oletpa mainio työkaveri.” Sen jälkeen lue lisää Samuli Rannan uutuuskirjasta!

Tutkimukseen perustuva kirja positiivisen pedagogiikan toimivista puolista


Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen myönteisillä oppimiskokemuksilla luodaan hyvät juuret lapsen opinpolulle. Tässä teoksessa oppimisen ja hyvinvoinnin perustaan pureudutaan tutkimustietoon pohjautuvien teemojen avulla. Esillä ovat mm.
• opettajan suhde lapseen,
• positiiviset oppimiskokemukset,
• lapsen autonomian tukeminen,
• lasten vuorovaikutussuhteet kuin
• aikuisten väliset vuorovaikutussuhteet.

Kustakin teemasta kerrotaan myös käytännönläheisiä vinkkejä sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisten ja asiantuntijoiden kokemuksia. Teoksessa avataan, kuinka pedagogista toimintaa voi kehittää päiväkodissa.

TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

työhyvinvointi, tiimityö, positiivinen pedagogiikka

Arkisto:

2025

2024

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Tammikuu

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.