Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Toisten huomioon ottaminen on sydämestä kumpuava taito

Kirjoittanut: Karoliina Ahonen - 31.12.2021

Lapset kohtaavat päivittäin tilanteita, jotka edellyttävät heiltä kykyä ottaa toiset huomioon. Toisten huomioon ottaminen näkyy lapsen maailmassa oman vuoron odottamisena, ruokarauhan antamisena, lelujen jakamisena ja toisten tunteiden huomioimisena. Kun lapsi ottaa toiset huomioon, hänen kaveritaitonsa pääsevät kehittymään. Kaveritaidot ovat yksi elämän tärkeimmistä taidoista, sillä niiden ansiosta lapsella on mahdollisuus luoda merkityksellisiä ihmissuhteita.

Varhaiskasvatuksen arjessa toisten huomioiminen ei ole aina helppoa lapselle, ja tämän taidon mallintamisessa sinulla on arvokas tehtävä. Voit aloittaa jo tänään: 1. Tervehdi kaikkia. 2. Huomioi kaikki lapset katsekontaktilla. 3. Varmista, että jokainen lapsi kokee olevansa osallisena yhteisissä ryhmähetkissä. Nämä kolme pientä asiaa näyttäytyvät lapselle valtavana välittämisen osoituksena, ja usko pois, niillä todella on merkitystä. Toiset huomioon ottavassa ryhmässä on hyvä ja helppo olla, erilaisuus on rikkautta sekä kiusaaminen ja muut kaveripulmat vähentyvät.

Tähän tärkeään teemaan pääset syventymään Vilja Laaksosen nyt ilmestyvässä uutuuskirjassa Kaveritaidot varhaiskasvatuksessa. Kirja kiteyttää toisten huomioon ottamisen näillä sanoilla: ”Jokaisella lapsella on oikeus tuntea olevansa hyväksytty ja arvostettu omassa ryhmässään.” Jotta pääsemme tähän tavoitteeseen, tarvitsemme sydämestä kumpuavaa toisten huomioon ottamisen taitoa.

TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

kaveritaidot, toisten huomioon ottaminen, vuorovaikutus, ystävystyminen

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.