”Lasten kanssa työ ei ole koskaan tylsää ja päivät ovat aina erilaisia”, kuvailee Mari Salo. Lasten kanssa työskennellessään hän nauttii työnsä vaihtelevuudesta ja onnistumisien jakamisesta. Hänen mielestään parasta työssä onkin lasten kasvun ja kehityksen huomaaminen käytännössä ja suurten ilojen jakaminen.
Marin työ on vauhdikasta ja monipuolista. Hän toimii muun muassa opettajana, pedagogisena suunnittelijana ja päiväkodin varajohtajana. Tämä saattaa kuulostaa hyvin kuluttavalta työmäärältä, mutta Marilla on omat voimanlähteensä: ”Saan valtavasti voimaa ja iloa työhön lapsista.” Lisäksi häntä auttaa suuresti työyhteisön lempeä ilmapiiri, joka lisää viihtyvyyttä ja jaksamista.
Mari hakee oppia työelämäänsä ammattikirjoista: ”Ammattikirjallisuus on mielestäni nykyään hyvin laadukasta ja mielenkiintoista, tutkittuun tietoon perustuvaa.” Hänen mielestään jokainen alalla työskentelevä hyötyy tämän kategorian kirjoista suoraan työelämässään. Niiden kautta hän itse pyrkii kehittämään ja ylläpitämään ammatillista osaamistaan. Oppia onkin kertynyt jo paljon. ”Kirjallisuudesta saan paljon käytännön vinkkejä työhön, sekä käyttökelpoisia konkreettisia työvälineitä arjen työn tueksi. Ammattikirjoja lukemalla oma ammattitaitoni ja osaamiseni kehittyy, mikä tukee suoraan oman ryhmäni toimintaa.”
Viimeiseksi Mari on lukenut Liisa Ahosen Tiimin voima varhaiskasvatuksessa -kirjan. Siitä hänellä on mukavat muistot ja parempi ymmärrys tiimityöskentelystä. ”Kirja oli mielestäni erittäin hyvä ja monipuolinen ja siitä sai konkreettista apua tiimityöskentelyn kehittämiseen.” Viimevuosien parhaimmiksi ammattikirjoiksi Mari määrittelee Inkeri Ruokosen (toim.) Ilmaisun ilo -kirjan, Liisa Ahosen ja Piia Roosin Untuvikot-kirjan sekä Tiia Trogenin Positiivinen kasvatus -kirjan.
Konkreettisien oppien lisäksi ammattikirjallisuus tukee myös työssä jaksamista ja hyvinvointia. Marille onnea tuottaa uuden tiedon oppiminen, niiden tuominen käytäntöön ja prosessista muodostuvat onnistumisen kokemukset. Tämän lisäksi hän painottaa työhyvinvoinnista lukemista. ”Ammattikirjallisuudessa usein kiinnitetään huomiota myös työhyvinvoinnin näkökulmiin ja esimerkiksi Lempeän kasvattajan opas -kirjasta saa paljon hyviä vinkkejä oman työhyvinvoinnin ylläpitämiseen.”
Itse lasten kanssa työskentelevänä Mari tahtoo painottaa tärkeää viestiä kaikille lasten kanssa työskenteleville: lapsen haastavan käytöksen takana on aina jokin syy. Lapsi ei tahdo tahallaan aiheuttaa kiusaa tai pahaa mieltä. ”Tällä oivalluksella on ollut suuri vaikutus siihen, millä tavoin kohtaan lapsen haastavissa tilanteissa.” Kohtaaminen voi luoda aivan erilaisia lopputuloksia, kun aikuinen ymmärtää lapsen käytöstä paremmin.
Mari on ollut Varhaiskasvatuksen Tietopalvelun jäsen alkaen syksystä 2014. Työuran alkutaipaleella hän koki jäsenyyden erityisen hyödyllisenä ammattinsa kehittämisessä ja ideoiden kartuttamisessa. Nykyään hän arvostaa suuresti kauden kirjoja sekä koko kirjavalikoimaa joka hänelle on saatavilla. ”Tietopalvelun valikoima on mielestäni erittäin onnistunut; riittävän laaja, uusia ajankohtaisia kirjoja ja valmiita ideoita lasten kanssa käytettäväksi.”
Kirjoja Mari kuluttaa lähes kuukausittain ja hän rohkaisee muitakin ammattikirjallisuuden pariin. ”Kirjoista saa uusia näkökulmia ja oivalluksia omaan työhönsä ja parhaimmillaan ne toimivat tukena myös pedagogisen toiminnan suunnittelussa.”
Mari Salo on varhaiskasvatuksen opettaja Liedosta.
varhaiskasvattaja kertoo, jäsenemme kertoo, ammattikirjat, ammattikirjallisuus, varhaiskasvatus