Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Satuja aistiherkkyyksistä lapsille

Kirjoittanut: Vilma-Riikka Röntynen - 23.8.2022

Jokainen kasvattaja tarvitsee tietoa aistitiedon käsittelyn ja säätelyn poikkeavuuksista, jotta voisi auttaa niistä kärsiviä lapsia. Lapsen erilainen tapa tulkita aistien välittämää tietoa tai säädellä sitä voi näyttäytyä lapsen käytöksessä. Monesti esimerkiksi jatkuva liikkuminen, tuolilla makaaminen, valikoiva syöminen, kynsien pureskelu tai muiden töniminen saatetaan nähdä vain käytöksenä, josta halutaan eroon. Entä jos kyseessä onkin lapsen tapa säädellä omaa aistikuormaa? Tällöin tietoisuus asiasta ja käytöksen syyn ymmärtäminen auttaa kasvattajaa tukemaan lapsen aistisäätelyä.

Apua, sukissani on lohikäärmeitä! on ensimmäinen näkemäni lapsille suunnattu kirja aistisäätelystä. Teoksessa on kolme tarinaa, joissa kerrotaan lasten kielellä, miltä aistisäätelyn poikkeavuus voi tuntua. Esimerkiksi tuntoyliherkkyys voi tuntua siltä, että sukissa olisi lohikäärmeitä. Toinen tarina liittyy makuaistiin ja kolmas kuuloaistiin. Lyhyet sadut antavat lapselle tietoa, auttavat ymmärtämään omaa toimintaa ja tarjoavat muutamia keinoja, mitkä voivat auttaa aistisäätelyssä. Aikuiselle sadut tarjoavat mielenkiintoisen näkökulman siitä, miltä lapsesta voi tuntua, kun aistitieto käsitellään aivoissa eri tavalla. Lisäksi aikuinen ja lapsi saavat kirjasta hyvän kimmokkeen yhteisen keskustelun tueksi.

Kirjan lopussa on vielä muutama sivu hyödyllistä tietoa lastenpsykiatrilta kasvattajalle. Tieto on tarkkaa, mutta aika pintapuolista, sillä aistitiedon käsittely ja -säätely on hyvin moninainen asia. Suosittelen lämpimästi tutustumaan aiheeseen enemmänkin. Itse tutustuin sensoriseen integraatioon aikanaan nepsy-valmentajaksi opiskellessani, ja saamani tieto on ollut todella hyödyllistä työssä erityistarpeisten lasten kanssa. Ymmärrys aistitiedon käsittelyn ja säätelyn poikkeavuuksista on monesti avainasemassa lasten tukemisessa, ja on mahtavaa, että nyt aiheesta on tietoa myös lapsille.

Tämän kirjan kertomuksissa esiintyy päiväkoti-ikäinen lapsi, joten sadut sopivat varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen. Kirja on hyvä työkalu mahdollisesti haastavien tilanteiden, kuten pukeutumisen tai ruokailun, ennakointiin ja selviytymiskeinojen miettimiseen. Toivottavasti näemme tulevaisuudessa vastaavia kirjoja myös isommille lapsille tai nuorille.

Kirjoittaja:
Vilma-Riikka Röntynen
erityisluokanopettaja

TUTUSTU LISÄÄ KIRJAAN TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

arvio, apuasukissanionlohikäärmeitä, aistiherkkyys

Arkisto:

2024

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Tammikuu

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.