Lapsen kanssa syvään hengittämistä eli palleahengittämistä voidaan toteuttaa pehmolelua apuna käyttäen. Lapset ottavat hyvin uusia kehollisia keinoja kokeiltaviksi, koska he ovat tottuneet toimimaan kokonaisuutena — eri tavalla kuin monet aikuiset.
Mitä enemmän lapsi harjoittelee palleahengittämisen taitoa ollessaan vihreällä tunnealueella eli tyynellä mielellä, sitä helpompi lapsen on ottaa taito käyttöön silloin, kun häntä alkaa harmittaa tai muu vaikeaksi koettu tunnetila nousee. Pelkkä hengittely ei välttämättä kuitenkaan riitä, jos lapsi on raivoissaan eli liikennevalojen punaisella alueella.
Ohjeet pehmoeläinhengityksen toteuttamiseen:
1. Lapsi asettuu selälleen mukavasti makaamaan.
2. Lapsi laittaa mahansa päälle pehmolelun. Tavallinen kevyt hengitys ei juurikaan nosta tai laske pehmolelua. Rauhoittava palleahengitys eli ”napaan hengittäminen” nostaa ja laskee pehmolelua selvästi.
3. Ohjaa lasta hengittämään vähintään 3-5 kertaa syvään niin, että lelu liikkuu mahan päällä.
4. Uloshengitys saisi olla mielellään hiukan pitempi kuin sisäänhengitys.
Pehmoeläinhengityksen hyötyjä lapselle
- Jos lapsen tunnereaktiot syttyvät erittäin nopeasti ja hän on impulsiivinen, hänen voi olla vaikea vaikuttaa ajatuksiinsa tai edes havaita niitä riittävän nopeasti, jotta rauhoittuminen pelkkien ajatusten avulla olisi mahdollista.
- Kehollisen virittymisen hellittäminen rauhoittaa myös autonomista hermostoa, jolloin lapsen on helpompi hallita hermojaan.
- Kun hermostumisenergiaa saa käyttää fyysiseen tekemiseen, viha laantuu ja lapsen riski käyttää väkivaltaa pienenee.
Lähde:
Riikka Riihonen — Minna Koskinen — Mira Piitulainen (kuv.)
Kuinka kiukku kesytetään?
Lasten aggressiokasvatus
TUTUSTU LISÄÄ KIRJAAN TÄSTÄ.