Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Parasta lukiessa on oivallukset: "Just näin!"

Kirjoittanut: Jutta Vainio - 25.8.2021

Jäsenemme kertoo


Heini Ruuskasen arki esiopetuksen opettajana on vauhdikasta. Hän tekee intensiivistä lapsiryhmätyötä, jossa saa vastata varhaiskasvatuksen pedagogiikasta uteliaalle, kaikesta täysillä innostuvalle ikäryhmälle. Lapset, perheet ja kaikkien hyvinvointi ovat arjen keskiössä. Arjen sujuvuudessa näyttäytyy päivittäin tiivis varhaiskasvatuksen tiimityö ja jaettu johtaminen. Niiden kehittämistä ja arviointia tapahtuu joka päivä. Heini ajattelee, että hyvä työilmapiiri on pohja sille, että työtä jaksaa tehdä: "Arjessa minulle on tärkeää, että kaikilla olisi hyvä olla."

Heini nauttii saadessaan seurata ja tukea eskari-ikäisten innostusta ja oppimisen iloa. Parasta on iloita yhdessä toisten onnistumisista ja oivalluksista, ja tukea lapsen tärkeää alkutaivalta kohti koulupolkua. "Nautin erityisesti keskusteluista lasten kanssa, joissa päästään pohtimaan todella tärkeitä, syvällisiäkin asioita. Niissä hetkissä koen opettajan työn erityisen tärkeäksi: voin vaikuttaa tulevaisuuteen, kun kanava on auki."

Ammattikirjallisuus on tukenut Heiniä erityisesti omien arvojen ja opettajuuden rakentumisessa. Kirjat ovat auttaneet kirkastamaan kokonaisuutta varhaiskasvatuksen työkentästä sekä omia tavoitteita siitä, millaisella otteella työtä haluaa tehdä ja miten hän haluaisi kehittää itseään ja varhaiskasvatusta.

"Tällä hetkellä positiivista psykologiaa ja pedagogiikkaa sekä kaikki johtamista koskeva ammattikirjallisuus kiinnostaa erityisesti", kertoo Heini.

Vaativa ja intensiivinen työ


Heini kertoo, että varhaiskasvatuksessa vuorovaikutus ihmisten kanssa on vaativaa ja intensiivistä työtä moniammatillisessa tiimissä ja työyhteisössä lasten ja perheiden kanssa. "Ihmisten välinen vuorovaikutus kiinnostaa minua kovasti." Hän on valjastanut uteliaisuutensa jatkuvaksi itsensä kehittämiseksi opettajana ja pedagogina. Ennen kaikkea Heini kertoo ammattikirjallisuuden avartavan omia näkemyksiä. Parasta lukiessa on oivallukset: ”Just näin!”

Heinin mielestä työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää kokea, että omalla työllä on merkitystä. Varhaiskasvatuksessa tämä on välillä arjen kiireessä hankala muistaa. Varhaiskasvatuksen merkitys yhteiskunnassa näkyy vasta vuosien päästä. "Laadukkaan ammattikirjallisuuden avulla muistan työni merkityksen paremmin, kun huomaan komppaavani sitä, mikä laajemminkin on tunnustettu."

Heini on ollut Varhaiskasvatuksen Tietopalvelun jäsen opiskeluajoista saakka — jo 11 vuotta! Heini kertoo pysyvänsä ammattikirjalehteä lukiessa kärryillä pedagogisista suuntauksista ja siitä, mistä tällä hetkellä puhutaan, ja ajan ilmiöistä, joihin kannattaa tarttua. "On ollut tärkeää seurata, mitä ympärillä tapahtuu. Erityisesti yksilön vahvuuksia ja hyvinvointia painottava positiivinen pedagogiikka varhaiskasvatuksessa mutta myös tiimi- ja työyhteisötasolla on tosi kiinnostavaa, ja olen nähnyt arjessa sen myönteiset vaikutukset päivittäin."

HEININ TOP 3 -KIRJAT NYT:


1. Eliisa Leskisenoja: Positiivinen pedagogiikka varhaiskasvatuksessa

2. Pietiläinen — Syväjärvi (toim.): Johtamisen psykologia

3. Sanna Wenström: Positiivinen johtaminen — Johda paremmin opetus- ja kasvatusalalla

HEINI RUUSKANEN on varhaiskasvatuksen opettaja esiopetuksessa Jyväskylässä.
IG: @ope_varhaiskasvatuksessa

LIITY JÄSENEKSI VAHVAAN PORUKKAAMME!
www.varhaiskasvatuksentietopalvelu.fi/liityArtikkelin avainsanat:

varhaiskasvattaja kertoo, ammattikirjat, jäsenyys

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.