Maksutavoissa on rajoituksia 20.12.-31.12 välisenä aikana verokantamuutosten vuoksi.
Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Viisi leikkiä rauhallisen ympäristöön tutustumisen tueksi

Kirjoittanut: Carol Stock Kranowitz - 28.4.2022

Toiset lapset kaipaavat enemmän kosketusta ja liikettä kuin toiset. Toiset lapset välttelevät kosketus- ja liikekokemuksia, koska ne tekevät heidän olonsa epämukavaksi. Nämä lapset tarvitsevat tukea ja ohjausta tutkiakseen ympäristöään ja tunteakseen olevansa turvassa.

Seuraavassa on joitakin ehdotuksia multisensorisesta eli useamman aistijärjestelmän toimintaa aktivoivasta toiminnasta. Jokainen lapsi voi hyötyä näistä ehdotuksista, eivät siis ainoastaan ne lapset, jotka kaipaavat tällaista toimintaa, vaan myös ne lapset, jotka tutkivat aremmin ympäristöään.


1. Hiekkaleikki

Laita hiekkalaatikkoon pieniä leluja (autoja, rekko- ja, muoviukkoja ja dinosauruksia), joita lapsi voi järjestellä, haudata ja etsiä uudelleen. Vaihtoehtoisesti voit piilottaa tavaroita kuivattujen herneiden, riisin, makaronien, papujen, popcornien tai mudan joukkoon. Savikakkujen tekeminen ja savella sotkeminen on lapselle myös kuntouttavaa. Tämä leikki tukee lapsen tuntoaistiin liittyvää herkkyyttä.

2. Epävakaalla alustalla käveleminen

Esimerkiksi hiekkaranta, lumihanki, leikkikentän riippusilta, ruohikkoinen niitty, metsäinen maasto ja vesisänky ovat huteria alustoja, joilla kävellessään lasten on jatkuvasti mukautettava tasapainoaan. Tämä leikki tukee lapsen tasapaino- ja liikeaistiin liittyvää herkkyyttä.

3. Nallehalaus-päivä

Pyydä lapsia halaamaan toisiaan tai aikuisia kaksitoista kertaa päivän aikana. Leikin tarkoituksena on kehittää lapsen lihas- ja nivelaistiin liittyviä aistiherkkyyksiä. Perimätiedon mukaan jokainen tarvitsee kaksitoista halausta päivässä.

4. Eläinkävely

Kannusta lasta kävelemään neljällä jalalla kuin karhu, neljällä jalalla sivuttain kuin rapu, kontaten kuin kilpikonna, ryömien kuin käärme, madellen — suoristaen kehonsa ja vetäen polvensa kohti rintaansa — kuin kastemato, tarttuen nilkkoihinsa ja kävellen kuin strutsi, taapertaen kyykyssä kuin ankka, taapertaen ja hypellen kuin sammakko, hypellen kuin kenguru tai kaniini, ontuen kuin kulkukoira, koukistaen polviaan kuin gorilla, laukaten kuin hevonen. Leikin tarkoituksena on tukea lapsen motorista ohjailua.

5. Kehon rytmit

Taputtaminen ja koskettaminen ovat hyviä leikkejä, mutta koko kehon ottaminen mukaan on vielä parempaa. Pyydä lasta matkimaan liikkeitäsi lorun tai laulun tahdissa. Taivuta päätäsi sivulta toiselle, heiluta käsiäsi pään yläpuolella, ravista niitä kuin yrittäisit ravistaa tahmeaa hyytelöä käsistäsi, lyö nyrkkejäsi rintaasi, läpsäytä lonkkaasi, taivuta vartaloasi sivulta sivulle, nosta ja rentouta hartioitasi, tömistä jalkojasi ja hypi jalalta toiselle. Käytä käsiä yhdessä tai erikseen. Leikin tarkoituksena on tukea lapsen koordinaatiokykyä.

Lähde:
Carol Stock Kranowitz
Tahatonta tohellusta
Sensorisen integraation häiriö lapsen arkielämässä



TUTUSTU LISÄÄ KIRJAAN TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

ideapankki, aistiherkkyys, aistit, aistiherkkä lapsi, leikkiminen

Arkisto:

2024

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Tammikuu

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.