Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Hermoston toiminta on tänä päivänä monella lapsella ylivirittynyttä

Kirjoittanut: Tuulia Luomala - 8.8.2024

Liiku luonnon voimalla -korttien taustalla on ajatus siitä, että jokainen saa tukea ja ohjausta kehollisen tasapainon kehittymiseen, keho—mieli-yhteyden vahvistamiseen sekä tunteiden käsittelyyn.

Omien ajatusten jakaminen on merkityksellistä ihmisille, lapsenakin. Se, että tulee kuulluksi ja nähdyksi vahvistaa keho—mieli-yhteyttä ja luo tasapainoa hermostolle. Hermoston toiminta on tänä päivänä monella lapsella ylivirittynyttä. Älylaitteet ja hektinen elämä aktivoivat sympaattista hermostoa saaden aikaan sen, että lapsen hermostolla ei ole riittävästi aikaa palautua.

Rauhallinen hengittäminen ja omaan tekemiseen keskittyminen ovat parhaita tapoja palauttaa hermoston tasapainoa. Niinpä korteissa on useampi harjoite, joiden tarkoituksena on tukea erityisesti hermoston hyvinvointia. Lisäksi korttien tarkoituksena on tukea ja kannustaa mielikuvituksen käyttöön, sillä erilaisia harjoitteen toteutustapoja on lukemattomia. Miten erilaisia tapoja onkaan ilmentää koiran, leijonan tai kurjen liikkeitä?

Esimerkiksi korttipakan ensimmäinen kortti kehottaa olemaan kuin puu. Lapsi voi asettua istumaan jalat ristissä toistensa päällä. Tärkeintä on löytää rento istuma-asento. Kädet voi asettaa rennosti polvien päälle. Harjoitteen aikana hengityksen rytmi saa olla rauhallinen ja keskittynyt. Paikallaan istumisen taito kehittyy hiljalleen, joten ensin voi harjoitella rauhallista ja keskittynyttä olotilaa minuutin ajan. Aikaa voi kasvattaa pikkuhiljaa. Harjoitteen tarkoitus on kehittää hiljentymisen ja paikallaan olemisen taitoa. Samalla voidaan harjoitella maadoittumista, yhteyttä maahan ja luontoon. Istuessaan lapsi voi keskittyä hengittämiseen ja mielikuvaan paikasta, jossa haluaisi luonnossa olla. Hän voi kuvitella lempipaikkansa: se voi olla metsässä, rannalla tai omassa pihassa. Samalla lapsi voi miettiä, mikä puu hän haluaisi olla: koivu, kuusi, pihlaja, mänty tai joku mielikuvituspuu. Lasta voi pyytää miettimään, miltä puun runko ja lehdet tuntuvat, näyttävät ja tuoksuvat. Lapsi voi istuessaan kuvitella, millaisessa paikassa puu kasvaa. Tukemalla lasta mielikuvituksen käyttämisessä voidaan tukea omien tuntemusten ymmärtämistä ja kehittymistä.

Monet korttipakassa olevista liikkeistä ovat entuudestaan tuttuja, mutta keho—mieli-yhteyden sekä keskustelun ja pohdiskelun yhdistäminen osaksi liikkumista rikastuttaa ja tuo uusia vaihtoehtoja päivittäisiin aktiviteetteihin.

Liiku luonnon voimalla -kortit on suunnitellut kokenut fysioterapeutti TUULIA LUOMALA. Tuulia on työskennellyt 25 vuotta eri-ikäisten lasten kanssa hoitotyötä ja ryhmäohjauksia tehden.

Tuulia Luomala — Anniina Suninen (kuv.)
Liiku luonnon voimalla -kortit

Kortteihin on valittu 32 harjoitetta hermoston palautumisen ja luontaisten liikemallien tukemiseksi ja kehittymiseksi. Harjoitteet voidaan toteuttaa kortin kuvan mukaisesti tai katsoa jokaisen kortin takaa video suorituksesta QR-koodin avulla.

Artikkelin avainsanat:

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.