Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Opettavainen kuvakirja aivoista auttaa lasta ymmärtämään itseään

Kirjoittanut: Vilma-Riikka Röntynen - 9.10.2023

Nestori Neuroni ja hämmästyttävät aivot on opettavainen kirja, joka kertoo päiväkoti-ikäisestä Sohvista ja siitä, mitä hänen aivoissaan tapahtuu jännittävällä hetkellä. Nestori Neuroni tulee auttamaan Sohvia ja selventämään hänelle, mitä hänen aivojensa eri osissa tapahtuu - keitä ovat professori Pöllö, Turso-norsu ja superkoira Manteli.

Kirjassa hyödynnetään mallia, jossa aivojen osia edustaa superkoira Manteli, kirjastonhoitaja Turso-norsu ja professori Pöllö. Konkreettiset hahmot havainnollistavat aivojen toimintaa selkein mielikuvin. Lisäksi jokaisen hahmon kohdalta löytyy tietolaatikko, jossa kerrotaan kyseisestä aivojen osasta käyttäen sen oikeaa nimeä. Tätä eläinmallia on esitelty enemmän kirjassa Näin tuet lapsen itsesäätelyä - Hyvinvoinnin pedagogiikka varhaiskasvatuksessa, jota on ollut kirjoittamassa samat tekijät Taina Sainio ja Nina Sajaniemi. Näitä kahta kirjaa voisi hyödyntää yhdessä etenkin pienten lasten kanssa. Toinen tarjoaa enemmän tietoa aikuiselle ja konkreettisia opetusvinkkejä, kun taas toisessa on lapsille yksittäinen opetustuokio kuvakirjan muodossa.

Kirjassa kerrotaan lukijalle, miten hälytystilassa olevat aivot voi rauhoittaa. Lisäksi neuvotaan, mitä aivot tarvitsevat kehittyäkseen. Kirjan lopussa on aikuisille useampi sivu tietoa aivojen toiminnasta ja siitä, miten aikuinen voi tukea lapsen itsesäätelyä ja asettaa rajoja. Tiedon tarjoaminen antaa aikuiselle mahdollisuuden syventää kirjan teemaa lapsen kanssa, jotta tarina ei jää vain kivaksi kertomukseksi, vaan oppimista tapahtuu enemmän. Tietoiskussa käytetään samoja eläimiä, joita sadussa käytettiin. Näin aikuinen voi saada itselleenkin mallia siitä, miten syventää keskustelua aiheesta lasten kanssa sadun lukemisen jälkeen.

Kuvitus kirjassa on värikästä. Kuvissa seikkailee aivojen eläinhahmot, sekä Sohvi. Sohvi on tummaihoinen tyttö, jonka äiti pukeutuu hijabiin. On tärkeää, että erilaisia ihmisiä kuvataan kuvakirjoissa, jotta kaikilla lapsilla olisi joskus samaistumispintaa niissä.

On hienoa, että viime aikoina on julkaistu paljon kuvakirjoiksi naamioituja tietokirjoja lapsille. Tällaisia opettavaisia tarinoita on helppo käyttää koulussa ja varhaiskasvatuksessa oppimistuokioiden osana ja oppimateriaalina. Lapsille on tärkeää tarjota tietoa aivojen toiminnasta, jotta he ymmärtävät omaa toimintaansa etenkin hankalissa tilanteissa. Tieto auttaa lasta ymmärtämään omaa tunne-elämää, kehon taistele, pakene tai jähmety - reaktiota ja niihin vaikuttavia keinoja. Lisäksi tieto voi tarjota lapselle mahdollisuuden myötätuntoiseen suhtautumiseen itseensä, hänen ymmärtäessä, että oma vaikea tunne tai käyttäytyminen johtuu aivojen luonnollisesta reaktiosta johonkin asiaan.

On eri asia opiskella asiasta tietokirjasta, kuin tietoa tarjoavan sadun kautta. Satuun on helpompi samaistua, ja sitä on helpompi muistella myöhemmin, kun lukiessa lapsille välittyy tieto myös kuvien kautta, eikä vain kuulopuheena. Kuvia tutkiessa ja niistä keskustellessa tarinan viesti vahvistuu ja esimerkiksi aivojen osia esittävät eläinhahmot jäävät paremmin mieleen. Hankalalla hetkellä lapselle voi muistuttaa: “Muistatko, mitä superkoira Manteli teki hankalalla hetkellä? Kokeillaan nyt sitä samaa juttua.”

Vilma-Riikka Röntynen
erityisluokanopettaja

Artikkelin avainsanat:

aivot, kirja-arviot, itsesäätely

Arkisto:

2025

2024

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Tammikuu

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.