Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Vahvuusbongarin huoneentaulu — 10 ohjetta hyvän huomaamiseen


Yksi toimivimmista keinoista kasvattaa hyvinvointia on osoittaa lapsille heidän vahvuutensa ja opettaa, miten niitä voidaan hyödyntää. Tulemme vahvoiksi siinä, mitä teemme paljon! Tässä kätevä lista, jonka voi ottaa oppaaksi hyvän huomaamiseen.

1. Huomaa hyvä
Haasta aivojen tehdasasetuksia ja harjoittele tietoista pysähtymistä myönteisten hetkien äärelle. Paha pitää huolen itsestään; hyvää tulee tietoisesti helliä.

2. Arvosta mikrohetkiä
Parhaiten hyvälle herkistyy, kun terävöittää katseen nostamalla nenän päälle huomaa hyvä -linssit. Mikrohetket ovat hiljaisia ja ohikiitäviä pikku tuokioita, jotka eivät pidä itsestään meteliä. Siksi ne tarvitsevat vahvistuakseen sinut — bongaajaksi ja sanansaattajaksi.

3. Pysähdy ihmettelemään hyvän voimaa
Hyvän äärelle seisahtuminen auttaa ymmärtämään, miten moni asia elämässä on juuri nyt kunnossa tai mistä kaikesta on selviydytty. Pahuuden ja vastoinkäymisten edessä myönteisten kokemusten muistot tuovat lohtua ja toivoa.

4. Anna hyvälle sanat
Hyvälle herkistyminen tarvitsee tuekseen positiivisesti kaikuvan sanavaraston, joka auttaa löytämään myönteisiä puolia itsestä ja toisista. Sanat muokkaavat todellisuutta ja jäsentävät jokaisen kokemusta omista ja ympärillä koetuista ehjistä, toimivista puolista.

5. Rohkaise ja kannusta
Hyvän huomaaminen on alku, jonka sanallistaminen vie käytäntöön. Toisen kiittäminen, kannustaminen ja rohkaisu ovat myötäinnon tekoja, jotka sitovat ihmisiä yhteen ja vahvistavat merkityksellisyyden kokemusta.

6. Rakenna resurssia
Hyvän huomaaminen itsessä ja toisessa tuntuu hyvältä. Ennen kaikkea nämä hetket rakentavat elintärkeää resurssia, myönteisten muistojen ja kokemusten varantoa. Onnistumisten, vahvuuksien ja vaikeuksista selviytymisen hetket ovat kuin täydentyvä sisukkuuden voimareppu, joka on tärkeä matkakumppani meistä jokaiselle.

7. Nojaa vahvuuksiin vastoinkäymisissä
Elämän vastamäissä voimme ammentaa toivoa ja uskoa paremmasta nojaamalla omiin vahvuuksiimme. Ne tarjoavat ulospääsyjä ja mahdollistavat onnistumisia — joskus ihan pieniäkin mutta valoisaan suuntaan vieviä.

8. Tee hyvän huomaamisesta tapa ja tottumus
Hyvän huomaaminen ei aina käy helposti eikä pysy aktiivisena itsestään. Ota vahvuusbongarin identiteetti elämän mittaiseksi matkakumppaniksi. Hyvän huomaaminen tarvitsee tuekseen rutiineja, tapoja ja muistuttajia. Pohdi usein, miltä sinusta tuntui, kun valitsit innostamisen ja kannustamisen moittimisen ja vikojen alleviivaamisen sijaan.

9. Myötäintoile
Vahvuuksia ei tuoda meihin ulkoapäin, vaan ne majailevat meissä valmiina, joko näkyvänä tai vielä piilevänä potentiaalina. Sinä voit herätellä toisen uinuvaa vahvuuspääomaa elämällä mukana toisen onnistumisissa ja huippuhetkissä. Älä tyydy pelkästään ajattelemaan toisesta hyvää vaan nappaa hetkestä kiinni ja sanallista näkemääsi ja kokemaasi. Kerro ääneen.

10. Nauti
Hyvän huomaaminen ja muiden myönteisten puolien korostaminen on molemminpuolista iloa, jolla on mittaamaton arvo. Opettele nauttimaan vahvistavista ja rakkaudellisesti resonoivista kohtaamisista. Voit olla varma, että vahvuuksia bongaavat sanasi jättävät toisiin jälkiä, jotka eivät hevin kulu!

Lähde:
Lotta Uusitalo-Malmivaara & Kaisa Vuorinen
Huomaa hyvä! Vahvuusvariksen bongausopas
PS-kustannus, 2018

TILAA TÄSTÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.