”Suljin pois monta vuotta, en halunnut käsitellä näitä. Häpeä pitää ylivireisenä, suorittajana.”
Ihmistyössä kohdataan päivittäin asiakkaita, joilla on elämänhistoriassaan erilaisia vaikeita ja traumaattisia kokemuksia. Näiden elämänkokemusten ymmärtämiseen tarvitaan tutkimukseen perustuvaa tietoa ja osaamista, jotta haavoittavien kokemusten seuraukset osataan huomioida kohtaamisissa ja vältetään lisävaurioiden syntymistä.
Traumojen hoidossa on aina säästetty, vaikka tosiasiassa monet asiat eivät tuota yhtä paljon kustannuksia kuin traumatisoitumisen hoidon laiminlyönti.
Traumainformoitu työote edistää asiakkaan hyvinvointia, vaikeuksista selviytymistä ja toipumista. Tällöin kohtaamisen keskeisenä lähtökohtana on turvan tunteen vaaliminen ja vahvistaminen. Kun asiakas saa tarkoituksenmukaista tukea ja tietoa, hän alkaa ymmärtää haitallisten elämänkokemustensa vaikutuksia mutta löytää myös toipumisen toivon.
Kirjassa tarkastellaan muun muassa erilaisia elämänkriisejä, lapsuusajan haitallisia kokemuksia, lähisuhteissa koettuja väkivaltakokemuksia, traumatisoitumista, toipumisen edellytyksiä ja resilienssin tukemista arjessa. Teos tarjoaa vankan tietopaketin sosiaalityön, terveydenhuollon ja kasvatusalan ammattilaisille. Kirjan sisällöt rikastuttavat arjen työtä sekä vahvistavat ihmistyössä jaksamista. Kirjan uusintapainokseen on tehty ajankohtaisia päivityksiä ja lisätty psykiatrian erikoislääkäri, kouluttajapsykoterapeutti Anne Pelkosen kirjoittamat toisen painoksen loppusanat.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset mutta myös kasvattajat ja vapaa-ajan ja virkistystoimen toimijat sekä mitä suurimmassa määrin uusien hyvinvointialueiden johtajat, kehittäjät ja päättäjät tarvitsevat ymmärrystä siitä, mikä kestävää hyvinvointia nakertaa ja miten pahoinvointia voidaan ennaltaehkäistä, hoitaa ja purkaa. Nämä kysymykset ovat kriittisiä niin kestävän talouden kuin sosiaalisesti kestävän tulevaisuuden näkökulmasta. Traumainformoitu työote on tapa hahmottaa pahoinvoinnin syitä ja seurauksia laajasti koko ihmisyyden olemus huomioiden. Tämä on kirja, jonka olisimme itse halunneet saada käsiimme silloin, kun lähdimme opiskelemaan ihmistyön ammattilaisiksi. Toivotamme teille kaikille innostavia, koskettavia, puhuttelevia ja inspiroivia lukuhetkiä!
Johanna ja Tiia
Johanna Linner Matikka (YTM) on sosiaalialan moniosaaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Hän on työskennellyt järjestökentällä sekä julkisella sektorilla asiakastyössä ja asiantuntijana. Väitöskirjatutkimuksessaan hän tutkii lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden toipumista ja turvan uudelleen rakentumista.
Tiia Hipp (YTM) on erikoissosiaalityöntekijä, traumapsykoterapeutti ja kouluttaja. Hän on työskennellyt sosiaali- ja kriisipäivystyksessä sekä lastensuojelun asiakastyössä ja asiantuntijatehtävissä järjestökentällä ja julkisella sektorilla.
Muut kirjoittajat ovat tunnettuja sosiaalialan, psykologian, psykiatrian ja lääketieteen asiantuntijoita.
"Mitä kirja voisi antaa lasten ja perheiden kanssa työskenteleville?
Kirja tarjoaa laajan, moniäänisen ja rikkaan tietopaketin ammattilaisille traumainformoidusta työotteesta. Siinä esitellään emotionaalisen trauman teoriaperusta, trauman hoitoa ja toipumisen edellytyksiä sekä pahoinvoinnin juurisyitä useista eri näkökulmista. Lisäksi kirjassa on esillä ammattilaisen oman kasvuhistorian vaikutukset ja työssä jaksamisen kysymykset. Suosittelen kirjaa kaikille ammattilaisille ja alan opiskelijoille, se antaa varmasti ajateltavaa pitkäksi aikaa."
Parempaa lastensuojelua