Kerro lapselle tunnetilanteiden hallinnasta näiden kuuden kohdan mukaan
Tunnetilanteiden hallinnan opettamisella tavoitellaan, että lapselle muodostuisi automatisoitunut malli konfliktihetkiin. Tällöin lapsi oppii tunnistamaan fysiologiset muutokset kehossaan ja tiedostamaan, mihin tunnetilaan ne kuuluvat. Kun lapset oppivat havaitsemaan nämä fyysiset muutokset itsessään, he ymmärtävät paljon paremmin, että myös vaikeat tunteet ja tilanteet ovat hallittavissa ja muutettavissa takaisin rauhalliseen mielentilaan.
Tunnetilanteiden hallinnan opettelussa lapset harjoittelevat rauhallisen ilmeen tekemistä ja sen tunnistamista muissa. Lapset opettelevat kertomaan asiansa rauhallisella äänellä ja hitailla eleillä kiihtyneessäkin tilanteessa.
Tunnetilanteiden hallinnan strategia voidaan esittää lapsille kuuden kohdan avulla:
Vaihe 1. Jotain tapahtuu: Kuvaile mahdollisimman tarkasti, mikä aiheutti sinussa tunteen.
Vaihe 2. Tuntemus: Kuvittele itsesi kyseiseen tilanteeseen. Mitä ajattelet sillä hetkellä? Mitä kehossasi tapahtuu sillä hetkellä? Millä tavalla ilmaiset tunnettasi käyttäytymiselläsi?
Vaihe 3. Pysähdy: Kuvittele itsesi tekemässä rauhoittavaa hengitystä pysäyttääksesi tunnekaappaus tai muu sinulle tyypillinen epämiellyttävä reagointitapa. Miten pysähtyminen auttaa sinua? Näetkö tilanteen nyt eri tavalla?
Vaihe 4. Löydä paras itsesi: Kuvittele itsesi parhaana mahdollisena itsenäsi ja kuvaile itseäsi. Mitä piirteitä sinussa on? Mitä muut ajattelevat sinusta, kun olet paras itsesi? Mikä on paras lopputulos tilanteelle, kun olet paras itsesi?
Vaihe 5. Päätä keinosi: Pidä mielessä paras itsesi. Mitä tekemällä voisit päästä tunteeseen, jota toivot? Millaisilla lauseilla ja sisäisellä puheella saisit parhaat puolesi houkuteltua esiin? Millä tavalla voisit arvioida itseäsi, tunteitasi ja käytöstäsi uudelleen päästäksesi positiivisempaan kokonaiskuvaan tilanteesta? Mikä toiminto rauhoittaisi mielesi, jotta ajatus kulkisi paremmin?
Vaihe 6. Onnistuminen: Kuvaile keino, jolla ensi kerralla onnistuisit vastaavassa tilanteessa toimimaan paremmin ajautumatta epämiellyttävien tunteiden valtaan.
Lähde: Mirja Köngäs
Tunneäly varhaiskasvatuksessa
PS-kustannus, 1. painos 2019
TILAA KIRJA TÄSTÄ.