Maksutavoissa on rajoituksia 20.12.-31.12 välisenä aikana verokantamuutosten vuoksi.
Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.



Rauhoittumistekniikoita pienille lapsille

Ote Haastavat kasvatustilanteet -kirjasta


Rauhoittumistekniikoiden soveltamisessa lapsen oma kokemus on tärkeä. Yhdelle toimiva rauhoittumisen tapa ei olekaan toiselle luontainen. Tässä muutamia rauhoittumisvinkkejä erilaisiin tilanteisiin:

1. Lapsi asettaa kätensä vatsansa päälle ja hengittää syvään sisään sekä ulos yhteensä kymmenen kertaa. Harjoitus voidaan toistaa.

2. Lapsi nimeää värit sekä hyvänolontunteelle että pahanolontunteelle. Hyvänolontunne voi olla vaikka keltainen ja pahanolontunne musta. Hengittäessään syvään sisään lapsi kuvittelee hengittävänsä keltaista väriä sisään. Hengittäessään syvään ulos lapsi kuvittelee hengittävänsä mustaa väriä ulos. Kun lapsi on täyttynyt keltaisella värillä, hän on rauhoittunut.

3. Seinän työntäminen tai köyden vetäminen ovat toimivia harjoituksia etenkin tilanteissa, joissa lapsi käyttäytyy levottomasti. Niitä voidaan mainiosti soveltaa myös muissa tilanteissa. Syvätuntoaistimuksen tarjoaminen rauhoittaa lapsen hermostoa.

4. Rauhoittuminen aikuisen sylissä on aina hyvä keino etenkin tilanteissa, joissa lapsi itse ilmaisee halukkuutensa olla aikuista lähellä.

5. Tilanteesta poistuminen ja aikuisen kutsuminen apuun on hyvä menetelmä lapselle, joka tulistuu herkästi esimerkiksi vapaan leikin tilanteissa. Mikäli lapsi tunnistaa ärtymyksen tunteensa itse, hänen kannattaa poistua tilanteesta ennen kuin tunne muuttuu teoksi.

6. Hiljainen soppi on paikka, johon lapsi voi halutessaan vetäytyä suojaan päiväkodin aistiärsykkeiltä. Aistiärsykkeistä kuormittuminen saattaa laukaista lapsessa voimakasta ahdistusta tai tulistumista. Tunnistaessaan kuormittuvansa lapsi voi hakeutua soppeen rauhoittumaan. Sopen on hyvä olla tilassa, jossa on mahdollisimman vähän ääntä. Lapsi voi käyttää sopessa halutessaan myös kuulosuojaimia.

Lähde: Liisa Ahonen
Haastavat kasvatustilanteet
Lämpimän vuorovaikutuksen käsikirja
TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.