Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.



Rauhoittava mielikuva voi auttaa lapsen tunnesäätelyssä

Mielikuvat ovat hyvä keino tunnesäätelyyn. Mukavan mielikuvan avulla kielteiset tunteet jäähtyvät ja vaihtuvat lopulta mielihyvään. Ne toimivat etenkin silloin, kun lapsen tunnetila alkaa voimistua. Mielikuva voi olla mikä tahansa: kauniin kukan kuva, jokin hassu hahmo tai oman läheisen aikuisen tai ystävän ajatteleminen.

Rauhoittavat mielikuvat voivat olla hyvin monenlaisia. Joillakin ne liittyvät aistiärsykkeeseen, kuten ääneen tai hajuun. Tällöin lapselle voidaan varata paikka, jossa hän saa keskittyviä rauhoittaviin, miellyttäviin aistimuksiin. Toimivia aistielämyksiä saattavat olla esimerkiksi veden liplatus tai meren äänet, tuulen humina, kukkien tai puiden tuoksut, hämäryys tai pehmeästi valaistu tila.

Rauhoittumispaikan voi toteuttaa päiväkodissa, koulussa tai kotona. Tärkeää on, että rauhoittumispaikassa ei edellä kuvatun kaltaisia aistivirikkeitä lukuun ottamatta ole mitään muuta tekemistä. Rauhoittumispaikan olisi hyvä olla selkeästi rajattu ja lapselle mieleinen paikka.

Rauhoittumispaikassa voi toteuttaa esimerkiksi tämän turvapaikkaharjoituksen:

- Ohjaa lapsi ottamaan mukava asento tuolissa, sohvalla tai vaikkapa lattialla. Pyydä lasta aluksi hengittämään muutaman kerran syvään palleahengityksellä.

- Pyydä lasta kuvittelemaan mukavinta paikkaa, jonka hän tietää. Paikka voi olla oikea tai kuviteltu, tuttu tai tuntematon. Pyydä lasta kuvaamaan hiljaa mielessään yksi asia kerrallaan, miltä paikassa näyttää, miltä siellä tuntuu, miltä tuoksuu, onko siellä tuttuja ihmisiä ja niin edespäin. Kysymysten välissä voit pyytää lasta hengittämään muutaman palleahengityksen.

- Kerro lapselle, että hänen mielessään oleva paikka on hänen ikioma turvapaikkansa. Se on aina saatavilla, jos lapsi haluaa tuntea olonsa hyväksi ja rauhoittua. Mitä useammin lapsi harjoittelee turvapaikkaan menemistä, sitä helpommaksi se tulee.

Lähde:
Riikka Riihonen — Minna Koskinen — Mira Piitulainen (kuv.)
Kuinka kiukku kesytetään?
Lasten aggressiokasvatus

TILAA TÄSTÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.