Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Musiikkikasvatuksella voidaan vahvistaa lapsen itsetuntoa ja "minä osaan" -tunnetta

Musiikilla on paljon tärkeitä tehtäviä: Yksi kappale voi palauttaa mieleen positiivisen muiston, toinen voi lohduttaa hankalien tunteiden käsittelyssä ja kolmas tuo nykyhetkeen tarvittavaa energiaa. Musiikki voi olla myös tie päästä lähelle lasta ja lapsen maailmaa. Musiikki hoitaa, se ruokkii lapsen mielikuvitusta ja luovuutta. Sen avulla lapsi saa tuntea ja rohkaistuu ilmaisemaan tunteitaan. Musiikki avaa ymmärrystä itsestä ja toisista. Se yhdistää ja antaa tilaisuuden yhteisöllisyydelle. Musiikin avulla opitaan ja muistetaan asioita.

Kolme ideaa, kuinka voit lisätä musiikkia osaksi kasvatuksen arkea:

1. Yhdistä musiikkia osaksi lapsien leikkihetkiä. Esimerkiksi ruutuhyppelyssä voi käyttää mielekästä lorua ja säestää lorua taputtamalla. Näin ruutuhyppelystä syntyy pikkuhiljaa musiikillinen kokonaisuus.

2. Pyydä lapsia muistelemaan yhteistä retkeä musiikin kautta. Esimerkiksi jokainen kertoo yhden asian, joka retkestä jäi itselle erityisesti mieleen. Sen jälkeen etsitään omaa sanaa kuvaava soitin tai ääni ja kuunnellaan yhdessä sitä.

3. Yhdistä taidehetkeen musiikkia. Musiikki soi taustalla rauhoittaen ja luoden tunnelmaa. Lapsille ei tarvitse antaa varsinaista kuuntelutehtävää, vaan annetaan musiikin tehdä tehtävänsä.

Muista, että kannustava, turvallinen ilmapiiri ja välittämisen pedagogiikka ovat kaiken musiikillisen toiminnan lähtökohtana. <3

Lähde:
Leena Poikela
Esi- ja alkuopetuksen käsikirja
PS-kustannus, 2020

TILAA TÄSTÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.