Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Lasta voi opastaa päästämään huolesta irti ja ruokkimaan iloa

Aikuisen on tärkeää viestiä lapselle selvästi, että mitään tunnetta ei tule mitätöidä. Joskus on kuitenkin viisasta ymmärtää, että omaa mieltä on tarpeetonta kuormittaa huolilla loputtomasti. Välillä huolista irti päästäminen vaatii tietoista päätöstä, esimerkiksi keskittymistä hyviin ja iloisiin asioihin.

Lapsilta voi kysyä, miten huolista voi päästää irti, kun aika on kypsä. Aikuisen kannattaa kirjata lasten oivalluksia kuvin ja sanoin. Toisinaan huolesta irti päästämistä voi konkretisoida piirtämällä tai kirjoittamalla huolensa paperille, jonka jälkeen huolipaperin voi repiä aivan pieneksi silpuksi ja heiluttaa sille hyvästiksi.

Hulluttelu ja hassuttelu kavereiden kanssa on välillä tosi hauskaa. On ihanaa nauraa vatsa kippuralla ja vedet silmissä yhdessä. Vaikka ikäviä tunteita ja tilanteita ei pidäkään lakaista käsittelemättöminä tieltä pois, kannattaa välillä keskittyä tietoisesti ilon ruokkimiseen. Ennen ilon ruokkimista lasten kanssa voi keskustella siitä, millaiset asiat saavat heidät iloisiksi.

Iloa voi ruokkia tietoisesti esimerkiksi seuraavilla keinoilla:


1. Tanssikaa luovasti iloisen ja mukaansatempaavan musiikin tahdissa.
Lapset rakastavat erityisesti sitä, kun aikuinen heittäytyy tanssiin mukaan!

2. Hullutelkaa hassuilla ilmeillä.
Lasten kanssa voidaan tehdä vaikkapa hassujen ilmeiden tehdas, jossa kukin lapsi vuorollaan saa näyttää oman hassun ilmeensä. Aikuinen voi napata kuvan hassusta ilmeestä, ja lopuksi ne voidaan koota isolle kartongille, johon on piirretty hassujen ilmeiden tehtaan ääriviivat.

3. Kiittäkää ja kehukaa toisia.
Kiitoksen ja kehun kuuleminen tuo toiselle hyvän mielen. Tunteet tarttuvat! Tästä syystä kiittämällä ja kehumalla voi edistää iloisten tunteiden tarttumista.

4. Maalatkaa ilo.
Lapset voi ohjata maalaamaan ilon lasten mielestä iloa kuvaavia värejä ja muotoja hyödyntämällä. Maalaus voidaan toteuttaa myös musiikkimaalauksena, jolloin lapsia voi ohjata maalaamaan iloisen musiikin välittämää tunnetta.

5. Kuvatkaa iloa kameroiden avulla.
Lapset ja aikuiset saavat ottaa valokuvia arkisista tilanteista, joissa tavalla tai toisella näkyy ilo. Kuvien yhteyteen voidaan liittää muutama avainsana tai lause, jolla kuvan tilannetta voi täydentää. Kuvista kootaan ilon taidenäyttely tai työstetään vaikkapa ilon kirja.


Lähde: Avril McDonald
Jukka Hukka ja lohikäärmevauva
Rauhoittumisen harjoitteleminen
PS-kustannus, 1. painos 2018


TILAA KIRJA TÄSTÄ.
TUTUSTU JUKKA HUKKA -SARJAAN.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.