Kirjassa Matkantekoa ja käännekohtia sosiaalipsykiatrian professori Tom Andersen kuvaa omaa ammatillista ja henkilökohtaista kehitystään pitkän uransa aikana lääkärinä, psykiatrina ja perheterapeuttina. Hän oli kriittinen oman alansa perinteitä ja työkäytäntöjä kohtaan ja tuli kansainvälisesti tunnetuksi erityisesti reflektiivisiin ryhmiin ja prosesseihin liittyvästä kehittämistyöstään.
Kun Andersen kuoli onnettomuudessa vuonna 2007, jäi häneltä kolme keskeneräistä käsikirjoitusta. Näiden käsikirjoitusten pohjalta Magnus Hald, Bengt Karlsson ja Rolf Sundet ovat toimittaneet tämän kirjan. He ovat myös kirjoittaneet johdantoluvun, jossa esitellään Andersen ja joitain hänen avainkäsitteistään.
Kirjassa Andersen kuvaa keskustelun rakenteita, muotoja ja reflektiivisiä työtapoja havainnollistaen, missä yhteyksissä ne ovat osoittautuneet hyödylliseksi. Hän avaa näkökulmia dialogisuuden ja yhteistoiminnallisuuden mahdollisuuksiin mielenterveystyössä ja kertoo edistyksellisellä tavalla ruumiillisuudesta, hengityksestä, sanoista ja niiden merkityksestä ja siitä, mitä on tulla toisten ilmaisujen koskettamaksi.
Kirjan ajankohtaista sisältöä voi hyödyntää käytännön työssä, tutkimuksessa ja koulutuksessa. Andersenin ajattelu haastaa lukijan pohtimaan omaa työtään ihmisten parissa.
_ _ _
Tom Andersen (1936-2007) sai valmiiksi lääketieteen opinnot vuonna 1961 ja vuotta myöhemmin hän vaikutti lääkärinä ja psykiatrina Pohjois-Norjassa. Vuonna 1981 hänestä tuli sosiaalipsykiatrian professori Tromssan yliopiston yhteisölääketieteen laitokselle. Vuonna 1990 hän julkaisi kirjan The Reflecting Team: Dialogues and Dialogues about the Dialogues. Kirja on käännetty yhdeksälle kielelle.
ARVIOITA:
”Kirja Matkantekoa ja käännekohtia kuvaa Tom Andersenin ajattelun matkantekoa, muutosta, joka hänen ajattelussaan tapahtui eri kohtaamisten kautta. Keskeistä on yhteinen jakaminen asiakkaiden ja heidän perheidensä vaikeissa elämäntilanteissa. Näissä kohtaamisissa ruumiillisilla reaktioilla on tärkeä merkitys ja kirjan toimittajat kuvaavatkin tätä emotionaalista käännettä yhdeksi niistä merkittävistä seikoista, joita Andersen toi perheterapiaan. Tom Andersenin nimi yhdistetään usein reflektiivisen tiimin kehittämiseen, mutta hänen ajattelussaan on monia muita, rikkaita ja ajatuksia herättäviä näkökulmia, joita tämä kirja tuo meille lukijoille monipuolisesti esille. Toivottavasti kirjan löytävät monet mielenterveystyötä tekevät ja alalle opiskelevat. Kahden lukukerran jälkeen tiedän palaavani tähän kirjaan ja sen ajatuksiin vielä usein myöhemminkin.” (Nina Kilkku, TtT, yliopettaja, perhe- ja paripsykoterapeutti, Euroopan psykiatristen sairaanhoitajien (Horatio) pj, FFNMRCSI)
”Tom Andersen ei pyrkinyt asiakkaan muuttamiseen, vaan hänen kuulemiseensa ja sitä kautta asiakkaan itsereflektion avaamiseen. Vastaus on jo olemassa, meidän ei tule sitä tyrkyttää. Kirjan Matkantekoa ja käännekohtia viesti kiteytyy jakamisen tärkeytenä. Ei ole tärkeää analysoida perhesysteemin toimintaa ja suunnitella erityistä interventiota perheen muuttamiseksi. Tärkeintä on perheen tai asiakkaan tuskan ja kärsimyksen jakaminen. Sitä Tom teki koko elämänsä ajan. Tomilla oli elintärkeä viesti, jota ei koskaan toisteta liikaa. Kunnioita ihmistä, älä pyri toisen muuttamiseen. Voit auttaa parhaiten olemalla läsnä jakamassa mitä hyvänsä elämässä onkaan tapahtunut.” (Ote professori Jaakko Seikkulan esipuheesta kirjasta Matkantekoa ja käännekohtia.)
”Olen syvästi liikuttunut luettuani Tom Andersenin kirjan Matkantekoa ja käännekohtia. Kirja kuvaa itselleni merkittävästi voimavarakeskeisen ajattelun ja reflektiivisten työtapojen historiaa ja henkilökohtaista kontekstia, jossa tämä ajattelu kasvoi ja kehittyi. Vielä erityisemmäksi minulle kirjan tekee siinä kuvattu edistyksellinen ymmärrys ihmisestä, vuorovaikutuksesta ja siitä mikä ihmisten auttamisessa on tärkeintä. Olemme edelleen Andersenin pysähdyttävien näkökulmien tarpeessa!” (Riitta Malkamäki, psykoterapeutti VET, kouluttaja ja henkilöstöjohdon valmentaja, STOryn pj)