Tyttöjä ohjataan helposti rauhallisten kotileikkien ääreen ja pojat taas pääsevät purkamaan energiaa riehakkaampiin harrastuksiin. Kuunnellaanko silloin lapsen todellisia toiveita?
Totuttua tyttöyttä ja poikamaisuutta tuetaan kasvatuksessa usein huomaamatta. Tasa-arvoinen päiväkoti voidaan kuitenkin toteuttaa helposti tavallisessa arjessa. Kasvattaja ei aseta lapsia valmiisiin rooleihin vaan antaa heidän rakentaa
persoonaansa kiinnostuksensa ja vahvuuksiensa mukaan.
Kirja avaa varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja lasten vanhemmille käytännön esimerkkien ja ohjeiden avulla tietoa siitä, miten jokaiselle tytölle ja pojalle voidaan tarjota yhtäläiset mahdollisuudet kasvaa ja oppia. Teos herättää monenlaisia ajatuksia, tunteita sekä ihmettelyä ja oivalluksia. Ne saavat kasvattajan tiedostamaan omat asenteensa ja toimintatapansa, jotka vaikuttavat lasten kehitykseen.
Kirja helpottaa päiväkodin tasa-arvokasvatuksen toteutumista ja antaa uusia käytännöllisiä ideoita lasten kasvun tukemiseen. Annetaan lasten toteuttaa itseään ja laajentaa osaamistaan sekä tietämistään.
Kohdellaan heitä yksilöinä, joilla on erilaisia kiinnostuksen kohteita. Ja mikä tärkeintä hyväksytään heidät sellaisenaan. Näistä lapsista kasvaa aikuisia, jotka osaavat kunnioittaa toistensa erilaisuutta.
Kasvatus-lehti 1/2013:
"Näin teos onnistuu sekä puhuttelemmaan lukijoita kasvatukseen liittyvien käytäntöjen kannalta että lisäämään lukijan ymmärrystä sukupuolittuneisuuden ilmiöstä itsestään. Kirjan pohdinta- ja havaintotehtävien avulla lukija voi pohtia sukupuolittuneita käytäntöjä omassa toiminnassaan tai työyhteisössään."
"Villit ja kiltit tuo esiin kasvatuksen sukupuolittavia käytäntöjä kasvattajia syyllistämättä."
"Kirja ei keskity kuitenkaan osoittelemaan virheitä, vaan tarjoaa monenlaisia hyviä käytäntöjä arjen kasvatustyöhön."
"Tutkimustieto tuodaan lähelle lukijaa arkisten esimerkkien avulla."
"Villit ja kiltit sopii ammattikasvattajille, vanhemmille, isovanhemmille, erilaisten harrastusryhmien ohjaajille sekä kaikille lasten parissa aikaa viettäville, sillä kenen tahansa on hyödyllistä pohtia omia kasvatukseen liittyviä arvojaan eri näkökulmista, erityisesti lapsen silmin. Kirjan keskeinen sanoma on, että pystyäkseen muuttamaan kasvatuksen sukupuolittuneita käytäntöjä, on niistä tultava ensin tietoiseksi. Siksi vähintään jokaisen ammattikasvattajan tai sellaiseksi opiskelevan tulisi tutustua kirjaan."