Perusteos esittelee epidemiologisen päättelyn keskeiset menetelmät ja haasteet sekä opastaa lukemaan epidemiologisia tutkimuksia kriittisesti.
Epidemiologia on määritetty tieteenalaksi joka tutkii sairauksien esiintymistä ja syitä ihmispopulaatioissa, mutta monet sen haasteet ovat samoja kuin missä tahansa havainnoivaan tutkimukseen tukeutuvassa tieteenalassa.
Tällaisia ovat vaikkapa terveyssosiologia, sosiaalipsykologia, sosiologia ja taloustiede - siis periaatteessa kaikki tieteet, jotka hyödyntävät havaintoaineistoja.
"Johdatus epidemiologiaan" on suunnattu lukijalle, joka haluaa tutustua epidemiologian perusteisiin.
Kirjassa esitetään epidemiologian keskeiset käsitteet, tutkimusasetelmat ja tavat tehdä päätelmiä tautien riskeistä ihmispopulaatioita tutkimalla.
Kirja opastaa lukemaan kriittisesti epidemiologisia tutkimuksia, minkä lisäksi siinä esitellään epidemiologisen päättelyn keskeiset menetelmät ja niihin liittyvät haasteet.
Teoksen esimerkit ovat pääosin terveystieteisiin liittyviä, mutta muidenkin tieteenalojen esimerkkejä on pyritty ottamaan mukaan. Eri tutkimusasetelmin kerättyjä aineistoja analysoidaan samoilla tilastollisilla menetelmillä kuin muissakin ihmistieteissä. Yleensä muiden kuin terveystieteiden kysymyksiä on melko suoraviivaista tarkastella epidemiologisella tutkimusotteella.
Jari Haukka on epidemiologian dosentti ja vanhempi yliopistonlehtori Kansanterveystieteen osastolla Helsingin yliopiston Lääketieteellisessä tiedekunnassa.