Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Tee seuraavalle vuodelle lupaus, joka auttaa sinua voimaan paremmin


Oletko kyllästynyt valittamiseen ja negatiivisuuteen? Onko lasisi puoliksi tyhjä vai puoliksi täysi? Haluaisitko oppia positiivisemman asenteen elämään ja työhön? Hyvän mielen taidot -kirja auttaa sinua saamaan elämääsi enemmän iloa ja energiaa.

Mietimme lasten kohdalla paljon vuorovaikutus-, tunne-, hyvinvointi- ja elämäntaitojen kehittämistä jättäen helposti oman hyvinvointimme kehittämisen taka-alalle. Oppia voi kuitenkin kaiken ikää ja opittavaa varmasti löytyy jokaiselle joltain saralta. Omaan hyvinvointiin liittyvien taitojen oppiminen on tärkeää niin oman elämänlaadun parantamisen kannalta, mutta lisäksi kun opimme hyvän mielen taitoja itse, voimme siirtää niitä taitoja luontevammin myös lapsille.

Vaikka luulisi ymmärtävänsä ja tietävänsä, mistä hyvän mielen taidoissa on kyse, ei niitä välttämättä tule kuitenkaan käyttäneeksi ilman syvempää tutustumista asiaan. Helposti voi myös pitää itsestäänselvyyksinä taitoja, joita ei sitten kuitenkaan tule linkitettyä omaan toimintaan.

Kirjan lukuisat esimerkit ja tehtävät auttavat huomaamaan, millaisia taitoja ja vahvuuksia sinulla on, ja mitä olisi hyvä vielä kehittää. Myös omien taitojen edistymistä on mahdollista seurata kirjan vinkkien avulla. Kirjan tehtävät ovat tärkeitä, koska pelkällä kirjan lukemisella ei opi yhtä syvällisesti kuin omakohtaisesti pohtimalla ja vastaamalla tehtävien kysymyksiin.

Kirjaan liittyvät Hyvän mielen kortit vahvistuslauseineen ja kauniine kuvineen ovat mukava lisä harjoiteltavien asioiden muistamisessa. Niitä voi laittaa vaikka yksi viikossa jääkaapin oveen muistuttamaan positiivisesta asenteesta tai työpaikan kahvihuoneeseen virittämään keskustelua. Kirjassa annetaan paljon vinkkejä korttien käyttämiseen niin itsekseen kuin kaverin kanssa tai ryhmässä. Myös työelämässä hyödynnettäviä vinkkejä on annettu monia. Kortit sopivat hyvin myös esimerkiksi lahjaksi.

Positiivisesta asenteesta saa paljon voimavaroja elämään ja uskallusta itsensä ylittämiseen. Hyvän mielen taidot auttavat luomaan vaihtoehtoisia ratkaisuja ja hallitsemaan haastavia tilanteita paremmin. Niiden avulla elämä tuntuu merkityksellisemmältä.


Hyvän mielen taidot jakautuvat seitsemään taitokategoriaan ja yksittäisiä harjoiteltavia taitoja riittää yksi vuoden jokaiselle viikolle. Myönteisyyden taidot (kiitollisuus, merkityksen kokeminen, vahvuuksien tunnistaminen, hyvän tekeminen, iloitseminen, oman potentiaalin hyödyntäminen, toivon vaaliminen, onnistumisen juhlistaminen) ovat ehdottoman tärkeä pohja kaikelle muulle elämälle. Se pitää sisällään mm. kyvyn ajatella positiivisesti, ylläpitää toivoa ja tehdä hyvää.

Tahdonvoimataitojen (oman voiman tunnistaminen, huomion keskittäminen, sitoutuminen, suojautuminen, joustavuus, hallinnasta luopuminen, sisukkuus) avulla pystymme pitämään huomion itselle tärkeissä tavoitteissa. Vuorovaikutustaidot (yhteyden luominen, kiinnostuksen osoittaminen, haavoittuvuuden paljastaminen, kuunteleminen, ihmissuhteiden vaaliminen, rajojen asettaminen, tarpeiden ilmaiseminen, sanojen valitseminen) auttavat meitä toimimaan rakentavasti muiden ihmisten kanssa.

Myötätuntotaidot (tosiasioiden hyväksyminen, myötätunto itseä ja toisia kohtaan, anteeksi antaminen muille ja itselle, kielteisyydestä luopuminen, ystävällisyys) taas auttavat antamaan anteeksi ja hyväksymään tosiasiat, myös negatiiviset. Luovuustaidot (uteliaisuus, tutkiminen, kokeileminen, seikkaileminen, leikkiminen, unelmoiminen, intuitio, palautteen pyytäminen) luovat iloa, auttavat ratkomaan ongelmia ja laajentamaan näkökulmaa.

Läsnäolotaitojen (pysähtyminen, kauneuden vaaliminen, luonnosta nauttiminen, kehosta huolehtiminen, lepääminen, yksinkertaistaminen, voimavarojen vaaliminen) avulla pystyy keskittymään kulloinkin meneillä olevaan asiaan. Ja viimeiseksi itsensä johtamisen taidot (tilanteen hahmottaminen, valitseminen, syventyminen, tavoitteellisuus, odottaminen, epävarmuuden sietäminen, palveleminen, irti päästäminen) ovat tärkeitä tavoitteiden saavuttamiselle, merkityksellisen ja nautinnollisen elämäntavan löytämiselle sekä uskallukselle kokeilla, yrittää ja kehittyä.

Taitoja voi harjoitella eri tavoin ja eri aikataulussa: esim. päivittäin tai kerran viikossa. Itselle toimivin tapa on ollut jakaa harjoiteltavat taidot pitkälle aikavälille, niin että jokaiseen taitoon liittyvien tehtävien pohdintaan on jäänyt riittävästi aikaa omaksua, ja vasta sitten on rauhassa jatkanut kirjan lukemista seuraavaan taitoon.

Jos yhtään kiinnostuit, niin suosittelen varsinkin näin loppuvuodesta ottamaan uuden vuoden tavoitteeksi ja lupaukseksi hyvän mielen taitojen kehittämisen. Monella uuden vuoden lupaukset liittyvät fyysisen hyvinvoinnin parantamiseen, mutta psyykkinen hyvinvointi on yhtä tärkeää.

Outi Kosunen

Tilaa Hyvän mielen taidot ja Hyvän mielen kortit>>

Takaisin Outin kirjanurkkaan>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.